BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lehető legrosszabbkor érkezett a leminősítés

Noha a leminősítés híre aligha volt meglepetés, tekintettel a heves bírálatokra, amelyben Magyarország az utóbbi hónapokban részesült gazdaságpolitikája miatt, a forint kurzusa mégis esett az euróval szemben.

Ezért már csaknem teljesen elvesztette azt az erősödést, amelyet a múlt héten szerzett, miután a kormány közölte: a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul segítségért. Egyértelmű, hogy a befektetők még mindig nincsenek meggyőződve a magyar kormány gazdasági lépéseinek irányáról – kommentálja az eseményeket a Financial Times blogja. A lap emlékeztet arra, hogy 1996-ban Magyarország az első posztkommunista országként kapott befektetésre ajánlott minősítést a nemzetközi szervezetektől.

Charles Robertson, a Renaissance Capital stratégája feljegyzésében rámutatott: a Moody’s lépése aligha lep meg bárkit a piacon. Sokaknak volt az a feltevése, hogy az IMF-tárgyalások híre kísérlet volt a minősítési lépések megelőzésére, ám ez túl későn érkezett, és sokan kételkedtek abban, hogy a magyar kormány valóban megteszi a megállapodáshoz szükséges lépéseket.

Robertson a továbbiakban kiemeli: amikor megtörténik a következő leminősítés is, Magyarország számára nehézséget okozhat bizonyos befektetések megvalósítása, mivel sok cég megköveteli, hogy az adott országot legalább két cég ajánlja befektetési fokozatúként. Simon Quijano-Evans, az ING Bank szakértője hozzáteszi: a leminősítés a lehető legrosszabbkor jön, hiszen az amerikai hosszú hétvége miatt alacsony a likviditás a piacon, különösen a devizák tekintetében.

Az FT megjegyzi: a magyar kormány még az IMF-tárgyalások bejelentése kapcsán is kiemelte, hogy ragaszkodik politikájának fő elemeihez, így nem csoda, ha a befektetők aggódnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.