BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A lengyelek is "kiakadtak" a Moody's-ra

Lengyelországban széles körű megütközést keltett, hogy a Moody's hitelminősítő intézet kedden negatívra rontotta a lengyel bankszektor hitelessége értékelésének perspektíváját - írták a szerdai lengyel lapok.

A Moody''s szerint az a környezet, amelyben a lengyel bankok működnek, negatívan hat helyzetükre. Növekszik a határidőre vissza nem fizetett hitelek összege, és a pénzintézeteknek magasabb kamatot kell fizetniük a felvett tőke után.

Lengyelország a hitelminősítő értékelése szerint szomszédainál jobban ki van téve az euróövezet megrázkódtatásainak, egyebek között a devizahitelek magas aránya miatt, amely az összes hitelek 21,3 százalékára rúg. Súlyosbítja a bankok gondjait, hogy rövid lejáratú bankbetétektől függnek, mert a lengyelek nem szívesen helyezik el megtakarításaikat hosszú távra, miközben az általuk felvett hitelek lejárata 30 év vagy ennél is több.

A Moody''s leminősítése ideges reakciókat váltott ki a befektetőkből. A Getin Bank részvényei 4,3, a Bank Pekao és PKO BP papírjai kedden csaknem 3 százalékkal estek. A kereskedési nap végére a befektetők 1 százalékra mérsékelték a két legnagyobb bank részvényeinek értékvesztését.

Ebben talán közrejátszott Marek Belka nyilatkozata is: a lengyel jegybank elnöke a leminősítés közzététele után néhány perccel "meglepőnek és megdöbbentőnek" nevezte a Moody''s döntését. Véleménye szerint a lengyel bankok ilyen negatív értékelése csakis külső tényezők és az európai bankrendszer általános helyzetének figyelembevételével történhetett. A helyzet annál is inkább abszurd - írta a Gazeta Wyborcza című napilap -, hogy a Moody''s leminősítése alig néhány nappal azután történt, hogy a vezető lengyel bankok történetük legjobb pénzügyi eredményeit hozták nyilvánosságra.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.