BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amíg a hitelminősítők nem szólnak rólunk, nem javul a helyzet

Sikerrel vette a bizalmatlansági szavazás akadályát a görög miniszterelnök, nem lesz előrehozott választás, és nem lesz népszavazás a megszorításokról sem, helyette viszont tárgyalnak egy egységkormányról. A Commerzbank szerint a forint nem javíthat jelentősen, amíg a hitelminősítők meg nem szólalnak Magyarországról.

A görög kormánytöbbség esetleges kibővítése nem oldja meg a súlyos gazdasági gondokat, de legalább a belpolitikai kétségek megszűnnének. A sajtóhírek szerint Papandreau helyett Lukasz Papademosz, az EKB korábbi alelnöke lehet az egységkormány új miniszterelnöke. A görög kormányfői személycseréről már ma döntés születhet, de ettől még nem várunk nagy stabilizációt az árfolyamokban, így az EUR/HUF kurzusa is bőven 300 felett, 304-306 között mozoghat. Amíg nem foglalnak állást a hitelminősítők a magyar besorolást illetően, addig meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy újra kettes számmal kezdődhessen az euró/forint árfolyamjegyzése.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) közzétette devizatartalékainak szintjeit, amiből az euro tartalékok drasztikus esését lehet látni. Ez arra utal, hogy a jegybank az intervenció során vásárolt óriási mennyiségű eurot úgy tudta semlegesíteni, hogy a frank árfolyama nem mutatott érdemi elmozdulást 1,20 irányába. A frank gyengítésének tervét újra
megerősítették verbálisan, ezért került 1,2350 közelébe az euró/frank árfolyama.

Az erős frank ellenére június óta nem romlik a munkanélküliség Svájcban, októberben is (a szezonhatásokkal kiigazítva) irigylésre méltó 3 százalékos lett a munkanélküliségi ráta. Az infláció alakulásában viszont érzékelhető a túlértékelt frank hatása (a szeptemberi +0,5% után október -0,1%-ra csökkent), a defláció esélye nő a svájci gazdaságban. Az euróval szemben gyengült a frank, de a forint is, így a CHF/HUF árfolyama 249 körül stagnál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.