BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az ezüst lehet a befektetők következő kedvence

A GFMS (Gold Fields Mineral Services) londoni nemesfémpiaci kutató elemzői szerint előfordulhat, hogy az ezüst unciánkénti árfolyama 2012 végéig 50 dollár fölé emelkedik. Az áremelkedés oka a fokozódó befektetői érdeklődés lehet – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

A technológiai szektorban a japán természeti katasztrófa és a lanyhuló világgazdasági növekedés dacára 4%-os keresletnövekedéssel kalkulál a tanulmányt készítő kutatócég a még zajló 2011-es évre, ami új rekordnak fog számítani az ezüst ipari felhasználásának történetében. 2012-ben, ha valamelyest kisebb mértékben is, de még az ideinél is tovább bővülhet majd a kereslet. Az ékszeripar alapanyag-fogyasztása szintén enyhe növekedést hozhat az idei évben, ami az ezüst helyettesítő szerepének köszönhető az igencsak megdrágult arannyal szemben. Ez a tendencia jövőre is folytatódhat a GFMS szerint. Jelentős, 25%-os növekedést könyvelhet el továbbá még az ezüstből vert érmék gyártása az elemzői adatok tanúsága szerint.

Az ezüst díszműáruk eladásaiban ugyanakkor 8%-kos csökkenést várnak az idén a szakértők. Ennek legfőbb oka az árérzékeny kereslet Indiában, amely a történelmileg magasnak számító ezüstár miatt esik jelenleg vissza, és várhatóan még 2012-ben is csökkeni fog tovább. Ezen felül jelentős visszarendeződés tapasztalható az ezüst alkalmazásában a fényképészet területén. A digitális kamerák elterjedésének hatására 10%-os keresletcsökkenés regisztrálható a gyártó cégek oldaláról.

A befektetési célú ezüstvásárlások, ahová az ezüst érmék is tartoznak, a GFMS adatai szerint idén el fogják érni a 278 millió unciát (8.646 tonna). Ez mennyiségét tekintve valamivel kevesebb ugyan, mint még egy évvel korábban, de értékben valószínűleg új rekordot fog jelenteni. 2012-ben a befektetői kereslet további növekedésére kell számítani.

A bányászati kitermelésből fakadó kínálat mindemellett 4%-kal fog gyarapodni az év folyamán a tanulmány szerint, és a törtezüst feldolgozásból is 10%-kal több nemesfém érkezik a piacra tavalyhoz képest. A jegybanki ezüsteladások viszont a szerzők szerint jelentős visszaesést mutatnak, ami azt jelenti, hogy egy évtizede nem látott alacsony szintre csökkenhet a kormányzati ezüstértékesítésekből fakadó piaci kínálat.

A szürkésfehér nemesfém eddigi éves – január 1. és november 15. között számított – átlagára 35,70 dollár volt. A tavalyi évhez viszonyítva ez 88%-os növekedésnek felel meg. Az év egészére 35,66 dolláros átlagárral kalkulálnak a továbbiakban a szerzők, ami tehát jobbára stagnálást jelent az év végéig most következendő időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.