BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Commerzbank: A svájci jegybank sem segíthet

Már csak kevesebb, mint 25 bázispont hiányzik ahhoz, hogy a magyar csődbiztosítás a 2009 márciusában mért 638,5-es, legmagasabb értékét elérje – mutat rá Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A hazai kötvények hozamai emelkednek, de azt pozitív eredménynek kell elkönyvelnünk, hogy a tegnapi kincstárjegy aukciót nem kellett a kereslet hiányában befagyasztani, mert emelkedő hozamok mellett, de lejegyezték a vásárlók a felkínált mennyiséget (átlaghozam: 6,71 százalék szemben az előző aukción kialakult 6,23 százalékhoz képest), írja Karsai Péter.

Kiemelte: a mérsékelt jegybanki verbális intervenció és az pozitív aukciós eredmény hatására is csak 314-ig erősödött a forint, és csak rövid időre sikerült ott megkapaszkodnia. Az MNB összességében azt üzente a piacoknak, hogy készen áll a monetáris szigorításra, ha a külső körülmények ezt indokolttá tennék (elsősorban fokozatos kamatemelésben gondolkodnak). A legutóbbi kamatdöntés jegyzőkönyve, (amit ma tesznek közzé) is hasonló lehet a tegnap közzétett nyilatkozathoz, nagy meglepetésre nem számítunk.

Egyre több sajtócikk foglalkozik azzal, hogy előbb-utóbb újra szüksége lehet Magyarországnak az IMF segítségére. A kormány kommunikációjával eltorlaszolta ezt a menekülő útvonalat, mivel előre elutasította a Nemzetközi Valutaalap védőhálóját, pedig könnyen lehet, hogy a külső gazdasági környezet romlásával elapadnak a finanszírozási forrásaink, és bizony szükség lenne az IMF támogatására – vélekedett Karsai.

„Az eurózónában tovább növekszik a recesszió esélye, egyre inkább fenyeget a gazdasági visszaesés. Mario Monti olasz kormányfő tegnap a piaczárás után azt nyilatkozta, hogy Itália meg tud küzdeni az adósságválságával. Monti úr ma találkozni fog az olasz államfővel, hogy bemutassa hivatalosan a kabinetjének tagjait. Mindezek ellenére a német 10 éves kötvényhozamok és a hasonló futamidejű francia, belga, spanyol, sőt még az osztrák papírok hozamai közötti különbség is történelmi magasságokba szökött, ami azt mutatja, hogy nem csak az olaszokkal, meg a görögökkel lehet gond, hanem más államok is egyre komolyabb nehézségekkel kell, hogy szembenézzenek” – mutatott rá a közgazdász.

Az euró/dollár árfolyamának alakulása jól tükrözi az elszálló hozamkülönbözeteket, 1,3440-re erősödött a dollár az euróval szemben, ami 5 hetes mélypontnak felel meg. A dollár/forint viszonylatban még szembetűnőbb a változás, a 235 feletti dollár/forint árfolyam szűk két éves rekordnak felel meg, és a technikai elemzések azt vetítik előre, hogy a 252-ig van további tér a zöldhasú javára, a forint kárára.

Hozzátette, az UBS elemzői szerint az SNB 1,25-re emelheti az árfolyamküszöböt decemberben, ami túl nagy változást nem hozna, a jelenlegi euró/forint árfolyam mellett is bőven 250 feletti frank/forint árfolyamot jelentene. A mai nap 256-os árfolyammal indul.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.