BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Equilor: A Moody's összetörte a gitárt, az S&P a pultot támasztja

Mint minden ilyen esetben, az OTP és az FHB részvényei sínylik meg leginkább a döntést, mivel ezek a papírok a legérzékenyebbek az általános piaci hangulatváltozásra – írja az Equilor a Moody’s döntéséről, amellyel Magyarország adósbesorolását bóvli kategóriába sorolta.

A bóvli kategóriába kerülés az elemzők szerint emellett más részvényekben is eladási hullámot hoz, főként azért, mert a részvényekre vonatkozó értékelési modellekben a megugró kockázati felár miatt is vastagabban fog majd a ceruza (alacsonyabb célárfolyamok várhatóak). Mindamellett a bankok forrásbevonási költségei és a hitelkamatok is megugorhatnak egy ilyen környezetben, ami szintén kedvezőtlenül hat a részvények megítélésére.
 
A kötvénypiacon két hónapja tart a hozamemelkedés úgy, hogy közben mérsékelt tőkekivonás zajlott. A mostani döntés alapján arra számítunk, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3.763 milliárd forintos állomány. A hozamgörbe kapcsán úgy véljük, hogy egyrészt az egész hozamgörbe feljebb tolódik, másrészt meredekebbé válik a hosszú oldali (10/15 éves lejárat) hozamok markáns ugrása miatt.
 
A forint lassan két hónapja gyengül az euróval és a dollárral szemben, amit nem csupán nemzetközi tendenciák okoznak. A forinttal párhuzamosan a lengyel zloty és a cseh korona is gyengült az utóbbi időben, ennek ellenére arra számítunk, hogy a magyar sztoriról még le akarnak húzni egy-két bőrt a piaci szereplők.  Az EUR/HUF esetén nem lennénk meglepve, ha 320 fölé lendülne a jegyzés, amit a jegybank forintvételekkel kompenzálhat. Kamatemelése csak akkor számítunk, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon.
 
A piaci szereplők egyelőre 100 bázispont körüli kamatemeléssel kalkulálnak 2-3 hónapos időtávon. A mostani bejelentést követően arra számítunk, hogy még inkább a kamatemelés felé mozdul el ez a piaci szegmens, bár jegybanki kamatemeléssel csak akkor számolunk, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.