BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Évek óta nem látott optimizmus - Legalább az aranynak jó

Az aranykereskedők és az elemzők újra nagyon optimisták a nemesfém árfolyamának várható alakulását illetően.

Ennek egyértelműen az az oka, hogy a befektetők ismét gyors tempóban halmozzák fel az aranyat, hogy védekezzenek az európai adósságválság hatásai ellen – írta elemzésében a Bloomberg hírügynökség.
A Bloomberg által megkérdezett 22 elemzőből 21 az arany drágulását várja erre a hétre: ekkora összhangra az előrejelzésekben 2004 óta nem akadt példa.

Az aranyalapú értékpapír-befektetések mennyisége rekordszint közelébe emelkedett, az árfolyam pedig múlt hét kedden újra tesztelni kezdte az 1800 dolláros szintet. „A történelem során az arany mindig megvédte a befektetőket az olyan helyzetekben, amelynek most tanúi vagyunk” – vonta le a következtetést a hírügynökségnek Mark O’Byrne, a dublini székhelyű GoldCore Ltd. igazgatója.

Az arany kurzusa csaknem negyedével növekedett az év  eddigi részében – péntek délután 1767 dollárt ért egy uncia  a nemesfémből –, és az elmúlt  11 év mérlege kivétel nélkül pozitív volt az árfolyam szempontjából. A bizonytalan piaci környezet ugyanakkor – mutat rá a Bloomberg cikke – nem minden árupiaci termék szempontjából kedvező: a válságos időszak ugyanis csökkentheti a nyersanyagok iránti keresletet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.