BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HSBC: Ez volt az MNB utolsó kísérlete, jöhet a szigor

A magyar jegybank e héten végrehajtott szóbeli intervenciója valószínűleg az "utolsó kísérlet volt" a piaci hangulat befolyásolására a kamatemelés előtt - vélekedtek csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Az HSBC bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai a várható magyar kamatpolitikáról befektetőknek összeállított előrejelzésükben felidézték az MNB monetáris tanácsa által e héten kiadott közleményt, amely szerint, ha az európai piaci kockázatkerülés tovább erősödik, szükségessé válhat a monetáris kondíciók fokozatos szigorítása.

Az HSBC londoni elemzői csütörtöki értékelésükben közölték: véleményük szerint a magyar jegybank ezzel szóbeli intervenciót hajtott végre, és ha "az egyébként enyhe alapállású" monetáris testület ezen "utolsó kísérlete" a piac befolyásolására sikertelen marad, akkor a november 29-ei rendes kamatdöntő ülésen az MNB jó eséllyel kamatemelésre szánja el magát.

A ház londoni szakértői hozzátették ugyanakkor, hogy nem várnak "2008-as stílusú" - vagyis a 2008. októberi 3,00 százalékpontos emeléshez hasonló mértékű - szigorítást, egy negyed százalékpontos emelést viszont túl kevésnek tartanának "a jelenlegi környezetben".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.