BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Korrupciós botrányba keveredhetett Ewald Nowotny

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) keddi száma szerint Ausztriában az államügyészség nyomozást folytat az osztrák jegybank bankjegynyomdájánál (OeBS) történt feltételezett korrupciós ügyben.

Mivel a nyomda az Osztrák Nemzeti Bank leányvállalata, a jegybank elnöke, Ewald Nowotny is a nyomozók látókörébe került. Az osztrák államügyészség hétfőn közölte, hogy bűntetőeljárást indított a felügyelőbizottság tagjai ellen, mert az a gyanú merült fel, hogy tudomásuk volt a bankjegynyomási megrendelések kapcsán a külföldi tisztviselők megvesztegetéséről – írja a FAZ.

Nowotny mellett helyettese, Wolfgang Duchatczek és Peter Zöllner is érintett az ügyben, a három jegybankárt a korábban meggyanúsított OeBS alkalmazottak vallomásai alapján vonták be a vizsgálatokba. A felügyelőbizottság visszautasította vádakat. A korrupciós ügyre egy belső vizsgálat derített fényt, október végén emiatt már elbocsátották Michael Wolfot és Johannes Millert, az OebS két vezetőségi tagját és további személyekkel együtt feljelentést tettek ellenük. 2008 óta állítólag kereken 14 millió eurót fizettek ki jutalékként külföldi megrendelésekért.

Az érintettek mindegyike cáfolja, hogy törvénytelen cselekedetet hajtott volna végre, ugyanakkor a lap emlékeztet arra, hogy a pénzverdével kapcsolatban már 2008-ban és 2009-be is merült fel gyanú. Az OeBS letartóztatott volt vezetőjének ügyvédje állítja: legálisak voltak a jutalékként kifizetett összegek. Wolfgang Duchatczek, a pénzverde igazgatóságának elnöke, az osztrák nemzeti bank alkormányzója pedig azt állítja, hogy eddig nem informálták megfelelően az ügyletekről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.