BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdos taslik - Fejenként 12 forint, ha illegális a végtörlesztés

A Magyar Bankszövetség és a kormány látszólagos békéje ellenére még mindig naponta érkeznek a milliárdokban fájó taslik a bankoknak. A hitelezés – és így a növekedés – elmaradása miatt a banktulajdonosok mellett végeredményben az adófizetők is kénytelenek a kasszához fáradni – írja a Figyelő.

Van olyan magyar devizahiteles, akinek 9 nagyobb értékű ingatlanja és ehhez 9 devizahitele volt, a dúsgazdag vállalkozó már végtörlesztett, a végtörlesztésén 120 millió forintot nyert, a bankrendszer pedig ennyit bukott a félmilliárd forint feletti hitelállományon. Ha egyszer majd egy bíróság úgy dönt, hogy a végtörlesztés nem volt jogszerű, akkor ez minden magyar embernek – a legkisebb csecsemőig – 12 forintjába kerülhet majd.

Természetesen ez a lehető legszélsőségesebb példája a végtörlesztés árnyoldalainak, de mint az egyik bankár meséli a Figyelőnek, jó példa arra, hogy milyen veszteségeket is be kell nyelnie a bankszektornak, illetve az adófizetőknek, ha esetleg majd a jogorvoslati folyamatok végén törvénytelennek ítéli egy kompetens bíróság ezt a konstrukciót.

A gyenge forint nagyobb veszteséget okoz a végéhez közeledő végtörlesztési folyamatban, a kormány segítségével még több pénz juthat a bankok zsebéből a gazdagabb magyarok (értsd az önerőből végtörleszteni képes magánszemélyek) zsebébe. A gyenge forint rontja továbbá a megmaradt adósok bonitását is. A magyar hozamok és magyar országkockázati felár (CDS) elszállása drágább finanszírozást von maga után.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.