BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália, Olaszország és Írország a fizetésképtelenség határán

Az önmegvalósító piaci várakozás példája, ami Olaszországgal történik - vélekedtek keddi helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők a már rekordokat döntögető olasz államkötvényhozamok folyamatos emelkedését kommentálva.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital közgazdászai úgy fogalmaztak, hogy Görögország "egyértelműen" fizetésképtelen, Portugália "valószínűleg" fizetésképtelen, Írország "esetleg" fizetésképtelen, Olaszország viszont a "szürke zónában" van: fizetőképes, ha a befektetők szilárdan bíznak költségvetési pályájának fenntarthatóságában, ám fizetésképtelen, ha e befektetői bizalom gyenge.

A Barclays Capital szerint Olaszország helyzete így erőteljes módon veti fel az önmegvalósító piaci várakozások problémáját. Olaszország esetében a ház londoni elemzői szerint külön gond, hogy az önerősítő negatív dinamikákat - ha egyszer mozgásba lendültek - nagyon nehéz megtörni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.