BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rongyosra játszott görög lemezek után a Dolce Vitának is vége

A rongyosra játszott görög lemezek után a Dolce Vita zenéje is a kukába került Európában. Berlusconi keddi feltételes lemondása ugyanis a várakozásunknak megfelelően csak ideig-óráig hozott örömöt az öreg kontinens börzéire – írja elemzésében az Equilor.

Mi történik a világban?

A kotta ugyanaz mint korábban: bár az olaszok is mindent megígérnek szóban és írásban, a befektetők már megégették magukat a görögök kapcsán, ezért már nem hisznek el mindent automatikusan. „Az olaszok esetében a kötvénypiaci hozamok emelkedése olyan mértékűvé vált, amely megkérdőjelezi a finanszírozhatóságot. Vagyis szépen lassan az a folyamat játszódik le, amire korábban már számtalanszor utaltunk: az adósságválság nem hirtelen, hanem lappangó vírusként terjed tovább a kontinensen, amely még kellemetlenebb helyzetbe hozza az európai döntéshozókat” – írják az elemzők.

„A hellén sztori már megmutatta, hogy Európa nincs felkészülve a helyzet kezelésére, ráadásul már játékelméleti és politikai okok is közrejátszanak abban, hogy más államok sunyi módon dobják be a törölközőt és teszik fel kezüket, mert ez a legkényelmesebb megoldás a helyzet kezelésére” – teszik hozzá.

Hogyan hat ez Kelet-Európára?

Bár a régió gazdaságai (cseh, lengyel, magyar) kapcsán kevésbé akut problémákat tudunk azonosítani, a globális hangulat megváltozása természetesen a feltörekvő piaci tőkeáramlást is érinti. Ennek megfelelően a jó hangulatban az utóbbi hetekben jól szerepelt a cseh és lengyel deviza- valamint részvénypiac, míg a hazai esetben vonakodtak a befektetők a nagyobb mértékű pozícióktól.

Fókuszban: a magyar sztori

A piaci szereplők a dél-európai események tükrében felnagyítva tekintenek hazánk makropályájára is, ráadásul további tényezők hátráltatják a magyar pénzügyi eszközök felzárkózását a régiós társaikéhoz – írják az Equilor közgazdászai.

Egyrészt a magyar hitelminősítéssel kapcsolatban novemberben két kommentárra számítunk, amelyek kapcsán felmerült, hogy hazánk a bóvli kategóriába kerülne. Ez természetesen jelentős eladási hullámot generálna a hazai pénzügyi eszközökben, az erre való spekuláció pedig már hosszú hetek óta velünk van. Emellett a devizahitel-végtörlesztés, valamint a jövő évi költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak is toposzként térnek vissza a hazai piacról szóló kommentárokban – mutatnak rá.

Hogy állunk most?

A forint 311 fölé lendült, amelyre 2009 márciusa óta nem volt példa, ráadásul az OTP piacán is jelentős eladói hullám alakult ki a mai nap folyamán. „Ez véleményünk szerint a fentiekből adódik, vagyis részben az európai események, részben pedig a hazai specifikus történet az, ami hozzájárul a magyar piac gyengélkedéséhez” – állapítják meg.

Mit hoz a jövő?

Európa még menthető, bármikor elképzelhető, hogy az EU, az IMF vagy éppen Kína nyújt támogatást a problémás államoknak, amely visszahozhatja a jó hangulatot a börzékre. Ez azonban továbbra is csak rövid távra szól, hiszen a végleges megoldásokig csak toporgás várható.

A hazai folyamatokat tekintve tálcán kínálkozik a lehetőség befektetői körökben, hogy a 2009-ben látott történelmi csúcsokat (317-es EUR/HUF) teszteljük, erre 60 százalékos esélyt látnak az Equilor elemzői.

A folyamatot felgyorsíthatja, amennyiben a napokban bóvli kategóriába süllyed a hitelminősítésünk. A kilábalás viszont lassúnak ígérkezik, mivel pont egy olyan környezetben van pesszimizmus a magyar piacon, amikor Európa is aggodalommal teli napokat él át.

„Mindazonáltal arra számítunk, hogy a hitelminősítői kommentárok után talpra áll a magyar piac. Ez a hatás gyorsabb lesz, amennyiben nem kerülünk bóvli kategóriába. Ha ez mégis megtörténne, az akár 1-2 hétig elhúzódó vajúdást is hozhat a hazai parkettre, kötvénypiacra és árfolyamokba” – vélekednek.

Mit mutatnak a grafikonok?

Euró/forint - A 317 forint környezetében található historikus csúcs és a 61,80%-os Fibonacci szint (295 forint) között ingadozhat a forintárfolyam az euró ellenében az elkövetkezendő hetekben nagy volatilitás mellett. Az Equilor szerint venni, illetve eladni a fent említett támasz és ellenállás szintek közelében ajánlott: 317 közelében short, 295 közelében long széles „stop loss” alkalmazása mellett.

DAX - Széles sávban oldalazhat a DAX index a következő 1-2 hónapban, így a 6400 és az 5500 közötti sávban érdemes a sávkereskedés szabályai szerint tradelni. Fundamentális alapon a lefelé irányuló kockázatok magasabbak.

OTP - Továbbra is nyomás alatt tartja a medve trendcsatorna és a süllyedő 50 napos mozgóátlag az OTP papírjait, így nagy eséllyel alacsonyabb szinteken kereskedhetnek a bankpapírral novemberben és decemberben. A részvények mozgásterét a 3800 forintnál található lokális ellenállás, valamint a 2500 forintnál található támasz szint határolhatja be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.