BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Segíthette a forintot az ipari adat

A vártnál kedvezőbb magyar ipari termelési adat segíthette a forint erősödését – írja Karsai Péter. A Commerzbank elemzője szerint egy új kezdetet Itália kormányzásában reményteli fordulatként értékelne a piac.

307,60-ról 306,60-ig erősödött a forint az euróval szemben, ami megfelel a távol-keleti kereskedéskor kialakult szinttel. A szeptemberi előzetes ipari termelési adat egy tized százalékos visszaesés helyett három százalékkal emelkedett, ami valamelyest segíthette a forint erősödését, de mindez igaz lehet a német külkereskedelmi adatokra is – vélekedett Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A szeptemberi német külkeregyenleg nagyot emelkedett az export emelkedése és az import esése következtében, elérve a 17,4 milliárd eurós aktívumot szemben a várt 12,5 milliárd euróval szemben. A legfontosabb kereskedőpartnerünk gazdasága a romló körülmények ellenére jól tartja magát.

Európa harmadik legnagyobb gazdaságának 1900 milliárd eurós adósságállománya került a rivaldafénybe. Berlusconi kormányának kellene olyan erőfeszítéseket felmutatni, melyek segítségével ezt a magas adósságszintet csökkenőpályára képes állítani belátható időn belül – mutatott rá Karsai.

Emlékeztetett, tegnap, amikor az a hír keringett, hogy az olasz kormányfő lemond, az euró azonnal erősödni kezdett, majd a cáfolatra visszagyengült. Egy új kezdetet Itália kormányzásában tehát reményteli fordulatként értékelne a piac.

Hozzátette: ma az olasz törvényhozás a tavalyi költségvetési számokról fog szavazni. Ha nem lesz meg a kormánytöbbség, akkor Berlusconira erősödő nyomás nehezedhet, ami a lemondás felé terelheti őt. Esetleges lemondása ugyanakkor nem okozna nagy fordulatot összességében, mivel az olasz ellenzék tarsolyában sincsenek csodaszerek, sőt még az is kérdéses lenne, hogy egy új miniszterelnök szándékozna-e radikális tetteket végrehajtani.

Az euró/dollár egyelőre az 1,3740 és 1,3780 között ingadozik, a dollár /forint árfolyama 224-ről 222,50-ig esett.

A deflációs félelmeket a tegnapi inflációs számok megerősítették, így szárnyra kaptak a találgatások, hogy az Svájci Nemzeti Bank (SNB) magasabbra emelheti a közeljövőben az 1,20-as árfolyamküszöböt. Ezért 1,2450-ig gyengült az euró a frankkal szemben.

Amint újabb félelmek, bizonytalanságok merülnek fel az eurózóna háza tája felől, akkor ismét visszarendeződhet 1,22 közelébe az árfolyam. A frank/forint árfolyama a frank gyengülése miatt 247 alá esett, zárta elemzését Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.