BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyal a forint

A forint szárnyakat kapott az elmúlt két nap, miután hétfőn történelmi mélypontra süllyedt 318 forint közelében.

Az eurót péntek délután 305 forint közelében jegyzik, amelyre a reggeli 308-as szintről erősödött a hazai deviza. Az eurót tegnap reggel még 315 forinton jegyezték. A valuta erősödését segítette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy újra kezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal.

Szakértők úgy vélik, hogy Magyarország új megállapodást köthet az IMF-fel, amely pénzügyi védőhálót jelent az ország számára. Egyes elemzők szerint a lépéssel az is elkerülhető, hogy Magyarországot a befektetésre nem ajánlott kategóriába (bóvli) minősítsék le a nemzetközi hitelminősítő ügynökségek.

Matolcsy György pénteken reggel kezdeményezte hivatalosan a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését.

A forint kéthetes csúcsra erősödött az euróval szemben.

Az elmúlt két napban a forint 3,5 százalékot erősödött az euróval szemben, amellyel a régió éllovasa lett az időszakot tekintve. A cseh korona 1, a lengyel zloty 0,7 százalékot javított pozícióján csütörtök reggel óta. A román lej stagnált az időszakban.

Szeptember eleje óta a forint elvált a régiós devizáktól, amely nagyban köszönhető a magyarországi kockázatok felerősödésének, így a végtörlesztési törvénynek.

Szeptember eleje óta (az elmúlt napokba jó teljesítményével együtt) a forint 11 százalékos esést mutat. A lengyel zloty 6,6, a cseh korona 5,4 százalékot esett az időszakban az euró ellenében. A román lej 3 százalékos leértékelődésen ment keresztül.

A forint leszakadása tehát továbbra is jelentős, amelyet indokolnak a továbbra is fennálló bizonytalanságok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.