BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

10 ezer, ha vált, 4 ezer, ha marad - kgfb összefoglaló

Közel 20 milliárd forinttal csökken jövőre a kötelező biztosítások díjbevétele, vagyis ennyit spórolnak az autósok, akik közül 1 millióan kezdeményezték biztosításuk lecserélését az idei kampányban.

Az újabb rendkívüli díjcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy sok autósnak - igaz kisebb mértékben - de akkor is csökkent a díja, ha maradt régi biztosítójánál. A Biztosítás.hu internetes alkusz által kiadott összesített piaci adatokból a kampány legfontosabb számairól tájékozódhatunk. A tavalyi összesen 22 milliárd forintos kötelező biztosítási díjcsökkenést, az idei kampány lezárásával újabb közel 20 milliárdos csökkenés követheti a biztosítási piac szereplő szerint.

A fentiek miatt sokak által utolsónak mondott idei kampányban közel 1 millió autós mondta fel kötelező biztosítását. Az összes váltó mintegy fele az interneten váltott. Megtakarításuk átlagosan 10 600 forint volt. Ennek kevesebb mint a felét - mintegy 4 ezer forintot - spórolták meg azok az autósok, akik elfogadták biztosítójuk jövő évre vonatkozó olcsóbb ajánlatát. íg a korábbi biztosítójánál maradó autósok átlagdíja jövőre ezzel 20 ezer forint körül alakul, addig az internetes alkuszi oldalak szolgáltatását igénybe vevő, idén biztosítót váltó autósok átlagdíja csak 12.600 forint lesz.

A díjak ilyen mértékű csökkenése a biztosítók számára újra nehéz helyzetet teremetett. A díjcsökkenés ellensúlyozásának egyik módja a szerződések darabszámának növelése, a másik újabb termékek értékesítése volt. Természetesen ezzel minden biztosító meg is próbálkozott, de a Biztosítás.hu adatai szerint mindössze 5 biztosítótársaságnak sikerült jelentősebb mértékben növelnie szerződéseinek számát. A szerzett és az elvesző ügyfeleket is fegyelembe véve az Uniqa, a Wabard, a Posta, a Genertel és a KÖBE volt képes jelentős mértékű nettó ügyfélszám növekedést elérni.

A kiegészítő biztosítások értékesítése már több biztosítónak hozott eredményt. A váltók 10 százaléka kötött a kampányban CASCO, lakás, assistance szolgáltatás, kátyú és defekt biztosítás, illetve gyorshajtás elleni kiegészítő biztosítást. Legnépszerűbbnek mégis az olcsóbb üzemanyag bizonyult, mely két hazai kúthálózat ringbe szállásával vált elérhető a biztosítót váltó autósoknak. Az olcsóbb üzemanyagot az autósok mintegy 70 százaléka választotta.

A Parlament által még kampányban megszavazott és jövőre bevezetésre kerülő Baleseti Adó sem kerülte el az autósok figyelmét. Általánosságban elmondható, hogy a gépjármű tulajdonosok 15,5 százalékát kifejezetten az adó hatásának mérséklése ösztönözte a váltásra. A Biztosítás.hu adati szerint a váltók az adó teljes összegét megspórolták kötelező biztosítási megtakarításuknak köszönhetően. 

A kötelező díjak mellett átlagosan 29 ezer forinttal lettek olcsóbbak a CASCO-k díjai is. Az átlagos CASCO díj az évközi 80 ezer forintos átlagról 50 ezer forint köré csökkentek. A csökkenés legfőbb oka, hogy azok a biztosítók, akik a kötelezőben már nem tudnak olcsóbbak lenni, a CASCO területén igyekeztek ügyfeleket szerezni. Az autósok számára ez további - az internetes kalkulátoroktól már megszokott - egyszerű megtakarítási lehetőséget jelentett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.