BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Axa: nincs több lakáshitel

Felfüggesztette a jelzáloghitelezést a hónap közepétől az Axa Bank. A pénzügyi csoportnak Magyarországon kevés babér terem: a bank tavaly 9 milliárdos veszteséget halmozott fel, a biztosító is mínuszban zárt, az idén pedig a magánnyugdíjpénztár is elvesztette vagyona nagy részét.

Újabb hitelintézet jelentette be, korlátozza hitelezési tevékenységét. Az Axa Bank néhány napja írta ki a honlapjára, hogy december 15-től felfüggeszti a jelzáloghitelek értékesítését, és ilyen irányú hitelkérelmet sem fogad be. Pedig 2007-ben az Axa kifejezetten a lakáshitelpiacra lépett be Magyarországon, amikor megvásárolta az ELLA Első Lakáshitel Kereskedelmi Bank Zrt.-t. A mostani visszavonulást a társaság egyelőre nem kommentálta, azt azonban lehet sejteni, milyen okok állhatnak a háttérben.

A Magyarországon fióktelep formában működő társaságot is érzékenyen érinthették a kormány elmúlt másfél évben hozott döntései. Feltehetően a különadó is szerepet játszhatott abban, hogy az Axa Bank a múlt évet több mint 9 milliárd forintos veszteséggel zárta, az idén pedig minden bizonnyal a kedvezményes árfolyamú végtörlesztés is kedvezőtlen irányba befolyásolja az eredményeket. A forrásszerzés sem lehet újabban könnyű a bank számára, ezt jelzi, hogy egyre gálánsabb betéti ajánlatokkal igyekszik ügyfeleket szerezni: van olyan számlája, amely bizonyos esetekben látra szólóan is 8 százalék fölötti kamatot fizet.

Pedig korábban a betétekkel nem sokat törődött, főleg az anyabankjától szerzett forrásokat helyezte ki, tavaly év végén például több mint 480 millió forintnyi ügyfélhitele mellett mindössze 100 millió forintnyi betétje volt. Az Axa csoport többi üzletága sem muzsikál túl fényesen. Tavaly például a biztosító is veszteséges volt, igaz, az idén az első három negyedévben javulhatott a helyzete, miután több mint 15 százalékkal gyarapodott a díjbevétele.

A nyugdíjpénztári és vagyonkezelési részleget ezzel szemben keményen megviselhette az úgynevezett „nyugdíjreform”, az Axa több mint 280 ezer tagjával az ötödik legnagyobb magánnyugdíjpénztár volt, a visszalépések után viszont alig 13 ezer tagja maradt. A tulajdonosoknál feltehetően még tovább feszíthette a húrt, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) nemrég 100 millió forintra bírságolta a vagyonkezelőt a nyugdíjpénztári vagyon kezelése során történt jogszabálysértések miatt, miközben más vagyonkezelők a PSZÁF hasonló tartalmú határozatait bíróságon támadták meg, mivel álláspontjuk szerint semmiféle jogsértés nem történt.
Nem az Axa volt az első cég az idén, amely közölte: abbahagyja vagy korlátozza a jelzáloghitelezést Magyarországon.

Legutóbb a Fundamenta-Lakáskassza közölte, hogy felfüggeszti a végtörlesztéshez igényelhető hitelek befogadását, miután a hitelkiváltó igényléseknek köszönhetően idei lakáshitel-kihelyezése a korábban tervezett 30-32 milliárd helyett már így is 40-45 milliárd forint lesz. A Fundamenta döntése persze csak a hitelkiváltó kölcsönökre vonatkozik, a lakástakarékpénztári megtakarítások mellé folyósított hiteleket továbbra is adja.

Nem így a BNP Paribas csoporthoz tartozó UCB Ingatlanhitel, amely májusban jelentette be, hogy ideiglenesen felfüggeszti kereskedelmi tevékenységét Magyarországon. A társaság vezetése közölte: a rendkívül kedvezőtlen piaci viszonyok közepette komoly erőfeszítéseket tettek ugyan annak érdekében, hogy folytatni tudják a hitelezést, az elemzéseik alapján azonban be kellett látniuk, mindez nem lehetséges. A kényszerszüneten lévő céget átalakították, leépítések is voltak, jelenleg már csak a meglévő hitelportfóliók kezelésével foglalkoznak.

A magyarországi lakáshitel-piac drasztikusan összeszakadt az elmúlt három évben. 2008-ban még ilyen címen havonta 70-80 milliárd forintnyi kölcsönt is kihelyeztek a bankok – ennek a zömét persze svájci frankban. Jelenleg viszont jóformán csak forinthitel létezik, abból viszont havonta jó, ha 15 milliárdnyit folyósítanak a hitelintézetek. A többi hiteltermék piacán sem terem sok babér a bankoknak, ennek tudható be, hogy a válság kitörése óta már jó néhány nemzetközi hitelintézet kivonult az országból. Így tett egyebek között az HSBC, a Santander és a Crédit Agricole csoporthoz tartozó Credigen Bank is.

9 milliárdos veszteséget halmozott fel, a biztosító is mínuszban zárt, az idén pedig a magánnyugdíjpénztár is elvesztette vagyona nagy részét.

Világgazdaság - Herman Bernadett-->

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.