BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az abszolút hozamú alap a nyerő

A benchmarkokat követő alapok helyett az abszolút hozamú stratégiákat ajánlja a befektetőknek az OTP Alapkezelő. Az ilyen alapok eső piacon is képesek elérni két számjegyű hozamokat.

Nehéz évük volt az idén az alapkezelőknek: a magán-nyugdíj-pénztári vagyon átadása után a romló piaci környezet is ellenük dolgozott, majd a végtörlesztés miatt szenvedtek el további vagyonkivonást. A végtörlesztés még a jövő év elején is vonhat ki pénzt az alapokból, és az sem fog kedvezni a szektornak, ha emelkednek a betétkamatok. Míg azonban a részvényalapoknál komoly tőkekivonást tapasztaltak a cégek, a származtatott alapokba jelentős tőke áramlott – mondta Gáti László, az OTP Alapkezelő értékesítési és marketingigazgatója a társaság sajtóbeszélgetésén.

Az OTP-nél több ilyen típusú, abszolút hozamú alapot is kezelnek, amelyek nem követnek előre megszabott benchmarkot, és az idén annak ellenére is jól teljesítettek, hogy a hosszú kötvényekkel sem lehetett megverni a kockázatmentes hozamokat, és a részvénypiacok is estek. „Még mindig medve piac van, ilyenkor jobb lehetőségek adódnak, ha nem kell a benchmarkokra figyelnünk” – mondta Büki András befektetési igazgató. A társaság Supra alapja például 2008 májusi indulásától számítva 29,4 százalékos éves hozammal büszkélkedhet, ezt elsősorban a kötvény-, a kamat- és a devizapiacokon felvett pozícióinak köszönheti. „Ebben az évben az S&P s a kőolaj esésére és a svájci frank gyengülésére fogadtunk, és ezen sokat nyertünk” – magyarázza Szalma Csaba, befektetési igazgató, a Supra portfólió-menedzsere.

Hasonlóan jó eredményekkel büszkélkedhet az OTP G10 Euró és EMDA származtatott alapja: évesítve két számjegyű hozamot értek el 2008-as indulásuk óta és az idén is. Büki András, az alapok portfóliómenedzsere, azonban elismerte: időnként túlságosan is volatilissá váltak a konstrukciók, hiába hitt ugyanis bizonyos befektetésekben, azok csak hosszabb idő után értek be, ilyenek voltak például az arany esésére vagy a török líra erősödésére fogadó pozíciói. „A nagy tanulsága az idei évnek az volt, hogy nem szabad sokáig ragaszkodni egy pozícióhoz” – mondja Büki.

Az OTP Abszolút Hozamú Alapot is hasonló szellemben kezelik. „Arra törekszünk, hogy ne legyen emlékezetes ügyletünk” – magyarázta Czachesz Gábor befektetési igazgató. Ez az alap öt „robottal” dolgozik, amelyek különböző stratégiák alapján vásárolnak és adnak el a piacokon. „Mivel az a tapasztalat, hogy tízből egy évben minden ilyen stratégia rosszul teljesít, egy-egy ilyenben a portfólió maximum 10 százalékát tartjuk csak” – magyarázta Czachesz.

Az OTP Alapkezelő szakértői jövőre is nehéz esztendőt várnak. „Nehéz lesz forráshoz jutni, alacsony lesz a növekedés és a fogyasztás, ez rossz lesz a részvénypiacoknak, a kötvénypiacokon pedig magasak lesznek a hozamok és a felárak” – mondja Szalma Csaba. A fejlett részvénypiacokon ennek ellenére lehet találni kedvező értékeltségű papírokat, az „elagyabugyált” banki hitelpapírok is jó vételek lehetnek most, emellett az eurós kötvénypiacon is vannak vonzó lehetőségek. A hároméves eurós magyar államkötvény hozama például 9 százalék fölött jár, de megérheti hazai vállalatok eurókötvényeibe is befektetni. Az OTP utóbbi papírokra indított is most egy új alapot, amelyet egyelőre főleg a prémium kategóriás és privát banki ügyfélkörben kínálnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.