BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: A forint az egyik legrosszabb feltörekvő deviza 2011-ben

Meglehetősen magasan, 310 felett zárhatja az évet az EUR/HUF árfolyama Lóg a levegőben az IMF megállapodás kérdése, ez komoly bizonytalanságot okoz a piacon – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Nem is csoda, hogy tegnap gyakorlatilag megbukott az ÁKK aukció. A hároméves futamidejű papírok jegyzését törölték, míg a hosszabb futamidejű kötvények felkínált mennyiségét csökkentették. Egyelőre tehát úgy fest, hogy nagy szükség volna az IMF készenléti hitelkeretére, annak ellenére, hogy a miniszterelnök a ma reggeli rádióbeszédében úgy fogalmazott, hogy Magyarország képes IMF szerződés nélkül is megállni a saját lábán. A kérdés csupán annyi, milyen áron – mutat rá Karsai Péter.

Konkrét tárgyalási időpont nincs, várhatóan január elején / közepén folytatódhatnak az informális egyeztetések. A forint idei teljesítménye nem túl rózsás az euróval szemben. A Bloomberg hírügynökség által felsorolt 25 feltörekvő deviza listáján a forint 2011-re a 22. legrosszabban teljesítő deviza volt. Mindezt úgy, hogy az első negyedév fordulójakor még arról számolhattunk be, hogy a forint szerepel a legjobban. 2012-ben van esély a szépítésre, miután várhatóan magasról fog indulni az újévi kezdőárfolyam, de van még tér a további gyengülésre is, főleg, ha az eurózóna nem talál magára – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Kiemelte: „Nem várható túl nagy aktivitás az EUR/USD piacán sem az év utolsó munkanapján, nagy valószínűséggel 1,29 környékén fognak kereskedni a hátralevő órákban az euró/dollárral. Ahogy az idei év, úgy a 2012-es is az eurózónáról fog szólni. Bizonyára lesznek újabb konferenciák, tárgyalások, csúcstalálkozók, ahol fogadkoznak a politikusok, hogy mindent elkövetnek azért, hogy ne essen szét az EU17-ek csoportja”

Remélhetőleg ez a pesszimista forgatókönyv nem fog valóra válni, de ahhoz tényleg tettekre van szükség, bizonyos területeken a tagoknak le kell mondaniuk az önállóságról, és el kell mélyíteni az integrációt. Sajnos ez egy hosszabb folyamat, így nem számíthatunk arra, hogy egyik napról a másikra megfordulna az euro gyengülésének / dollár erősödésének a trendje. A zöldhasú a forinttal szemben akár a 250-es szintet is könnyedén elérheti, hiszen reálisan számolhatunk azzal, hogy az euro gyengül a dollárral, míg a forint az euróval szemben – tette hozzá.

1,2150-ig erősödött a frank az euróval szemben, az euro/forint pedig 310 felett jár, így 255 forintnál is többet kérnek el egy frankért a bankközi piacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.