BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Az S&P folytatja a sarokba szorítós taktikát

A Standard & Poor’s folytatja a sarokba szorítós taktikát, korábban az eurózónás országokat, majd a még fel sem állított EFSF-alapot, legutóbb pedig az egész EU került a negatív figyelőlistára, kezdi napi elemzését Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Veszélyben van a franciák és a németek AAA minősítése is, főleg akkor, ha nincs komolyabb előrelépés az integráció terén. Érzékelhető a felfokozott várakozás, már nem igazán mozdulnak az árfolyamok a fontos információk érkezte előtt – írja Karsai Péter.

300 környékén oldalazik az euró/forint árfolyama, két napja gyakorlatilag stagnál a referencia CDS-felárunk és a magyar kötvények másodpiacán is csak alig mozdulnak a hozamok. A tegnap már említett 298,9-es, illetve a következő 295,17-es támaszok akkor eshetnek el, ha tényleg gyors és tartalmas megállapodás születik az EU csúcson. Az EKB kamatdöntésig nem várható komolyabb elmozdulás, addig 300 körüli kereskedésre számíthatunk – vélekedett az elemző. A Commerzbank közgazdászai szerint 299 és 302 forint között mozoghat ma az euró.

Kiemelte: „ma megkezdődik Brüsszelben a várva várt EU csúcs. Az elmúlt 19 hónap ötödik EU konferenciáját tartják a politikusok, ahol eddig mindig fogadkoztak, hogy átfogó, komplex megoldást fognak kitalálni válaszként az adósságválság kihívásaira”.

Nos, a mostani is ilyen, de talán ez egy kicsit más, mint azt megelőzőek. Itt már fiskális unióról, komoly szankciós szabályokról, mélyreható reformokról lehetett hallani. Ha sikerülne gyorsan megegyezni, akkor már az esti órákban számíthatunk arra, hogy egy sajtótájékoztató keretében bejelentsék a megállapodásokat.

Ha viszont sok lesz az elvarratlan szál, akkor holnapra marad az eredmények közzététele. Ma az EU csúccsal párhuzamosan az EKB kamatdöntő ülést tart. 58 megkérdezett elemző közül 53 arra számít, hogy 25 bázisponttal 1 százalékra fog csökkeni az eurózóna alapkamata – mutat rá Karsai. Ezt már kvázi be is árazta a piac, a kamatdöntésnél viszont sokkal fontosabb kérdés, hogy milyen stratégiát fog folytatni az EKB annak érdekében, hogy a problémás országok olcsóbban tudják refinanszírozni magukat. Az euró/dollár. piacán is a kivárás a jellemző, 1,34 körül lézeng az árfolyam.

Alig mozdul az euró/frank árfolyama az elmúlt egy hónapban 1,2225 és 1,2440 között kereskedtek az euro/frankkal. A hétvége után esély mutatkozik arra, hogy ebből a sávból kitörjön az árfolyam. Rossz hír érkezte esetén 1,22 alá, jó hír bejelentése után viszont akár 1,25 fölé is mehet az árfolyam. A mai délelőtti kereskedésre a 243 körüli frank/forint árfolyam lehet a jellemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.