BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitessékelik az európai bankok az amerikaiakat

A német bankoknak elegük van az amerikai pénzügyi hatóságok által előírt bürokratikus kötelezettségek teljesítéséből, mert a szigorúbb jelentési kötelezettségek magas költségeket vonnak maguk után. Ezért számos vezető pénzintézet sok ezer amerikai betéttulajdonosnak mondott fel - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A vezető német bankok az Egyesült Államokban érvényes szigorúbb jelentési kötelezettségek miatt szelektálják amerikai ügyfeleik egy részét. Az FTD információi szerint a Deutsche Bank és az olasz Unicredit-csoporthoz tartozó HypoVereinsbank felmondta az amerikai ügyfelek egy részének értékpapírbetéteit. Ez több ezer betéttulajdonost érint. A lap emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államokban működő külföldi bankoknak a pénzügyi hatóságok részére ez év óta sokkal terjedelmesebb tájékoztatást kell adniuk ügyfeleik értékpapírüzleteiről azért, hogy az adóelkerülés lehetőségét kizárják. A bankok számára ezzel járó adminisztratív költség azonban olyan magas, hogy egyre több bank inkább lemond az amerikai ügyfelekről.

Az FTD értesülése szerint a HypoVereinsbank már közölte ügyfeleivel, hogy január 1-jétől nem kínál értékpapír-szolgáltatásokat olyan ügyfeleknek, akiknek lakóhelye az Egyesült Államokban van vagy pedig amerikai állampolgárok. A jelenlegi betéteket az év végével felmondja. A Deutsche Bank érdeklődésre válaszolva azt közölte, hogy az amerikai állampolgárok betéteit a 2011 évközi állapot szerint már felmondta. A Commerzbank még vizsgálja, hogy kövesse-e ezt a példát.  A brit HSBC magántőkeosztálya pedig már nyáron közölte, hogy a magas költségek miatt nem fogad el megbízást külföldről származó amerikaiak részéről. A Credit Suisse is visszavonult az amerikai ügyfelekkel létesített határon átnyúló üzletekből. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.