BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fotex a favorit - Mi a gond az OTP-vel?

Az év eleji felívelés után a részvényárfolyamok lemorzsolódására számítanak az Equilor elemzői. Tegnap ismertetett elemzésükben inkább inflációkövető állampapírokat, cseh, lengyel és amerikai részvényeket ajánlanak a befektetők figyelmébe.

Túlzottan euforikus volt a január közepén látott felívelés, és februárban az árfolyamok lemorzsolódása és kiábrándulás várható a magyar részvénypiacon – erről Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője beszélt cégük legújabb előrejelzéseinek tegnapi nyilvánosságra hozatalakor. Szerinte újabb áremelkedés a magyar részvénypiacon csak a makrogazdasági kérdések rendeződése után várható.

Kuti Ákos elmondta, hogy az Equilor a Fotex részvényeiben lát legnagyobb fantáziát a magyar részvénypiacon, mert a cég papírjai 2009 eleje óta nem látott szintre estek, és a jelenlegi árfolyam még a tulajdonosi struktúra koncentrálódása ellenére sem tükrözi a társaságban rejlő értéket, amire előbb-utóbb a piaci szereplők is felfigyelhetnek. A Fotex ingatlanainak piaci értéke egy részvényre vetítve 1200 forint körül mozog, de a bekerülési értéket tekintve is 450 forint adódik. A brókercég szerint ezért a Fotex-részvények ára az idén akár meg is duplázódhat.

A vezető elemző szerint az OTP és az FHB értékét a végtörlesztés, az árfolyamrögzítés és a folyamatosan romló minőségű hitelportfólió rontja, miközben nem várható a hitelezés felfutása. A Mol megítélését a 25 százalék körüli állami tulajdon rontja, és profitemelkedés csak a kurdisztáni kutatások eredményeképpen várható. A Richter felértékelődését pedig gyógyszerkutatások sikerei okozhatják, ami a második negyedév előtt nem várható. A Magyar Telekomnál a szektoradó 2013-as megszűnése és az állampapír-piaci hozamok csökkenése kedvező, a negyedik mobilszolgáltató indulása negatív hatást gyakorolhat az árfolyamra.

Az Equilor szakértői jó befektetési lehetőségnek tartják a magyar értékpapírpiacon az inflációkövető államkötvényeket. Közülük leginkább a 2015/J államkötvény ajánlott, amely 5 százalékponttal az infláció feletti kamatot fizet: ez az első évben 9,3 százalékot jelent. Így a várható 5 százalékos inflációt és a forrásadót figyelembe véve is 3 százalék körüli reálhozam érhető el vele. Az amerikai részvénypiacon jobbak a kilátások, mint az európai tőzsdéken a brókercég elemzői szerint. Kuti Ákos a szektorok közül az energia- és közszolgáltató cégeket túl drágának tartja, és komoly fantáziát lát a technológiai és a pénzügyi szektorban.

Az Equilor azt várja, hogy a német és francia kötvényhozamok emelkednek majd, így e kötvények határidős eladását ajánlja. A perifériás országoknál viszont vételi lehetőségeket lát: például a portugál kötvények jó vételnek bizonyulhatnak, míg az olasz és spanyol kötvényeknél egy újabb hozamemelkedést tart jó belépési pontnak a piacra. Az Equilor szerint a forintot szélsőséges mozgás jellemzi ez évben – vélekedett a rendezvényen a brókercég devizapiaci szakértője. Szántó András szerint az euró a 290 és 350 közötti sávban mozoghat, a valutaalappal és az unióval történő megállapodás esetén 320 forint alatt maradhat az árfolyam. Az elemző úgy véli, hogy a dollár erősödik az euróhoz képest, és az év végén csak 1,18 dollárt kell adni egy euróért. Ugyanakkor a svájci frank gyengülésére számít az euróhoz képest, szerinte év végéig 1,25 frankra nőhet az euró értéke.

Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.