BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az aranyat is keresik az aggódó magyarok - Mi várható?

Az elmúlt hónapok esése után pozitív hangulatban startolt el az arany árfolyama az új esztendőben. Egy régi tőzsdebölcsesség szerint, amilyen a január, olyan lesz az egész év. Márpedig az arany árfolyama jól kezdte az idei évet – írja az aranypiac.hu.

Az 1 531 dolláros tavaly év végi lokális mélypontról sikerült elrugaszkodnia a jegyzéseknek, és ütemesen ismét 1.600 dollár fölé emelkedett a kurzus. Hasonló folytatásra meg is lenne minden ok, hiszen a globális és különösen az európai pénzügyi rendszerben uralkodó hatalmas feszültségek tulajdonképpen az aranynak, a válság valutájának kéne, hogy kedvezzenek. A befektetők tavaly év végi dilemmája azonban továbbra is érvényben van. A nagy ijedtség közepette jelenleg sokan inkább a látra szóló bankbetétet és a dollárt választják, és egyelőre nem az aranyba menekülnek.

A sárga nemesfém úgy szorult a nemzetközi piacokon az utóbbi hónapokban viszonylagos háttérbe, hogy az expanzív jegybanki pénzpolitikának nem látszik a vége, a pénzintézetek és a gazdaság továbbra is friss forrásra szomjaznak, az alacsony kamatok pedig elhanyagolhatóvá teszik az arany tartásának alternatív költségét. Normális körülmények között mindez csak jó az arany számára. A normalitás azonban mostanában változatlanul mérföldekre van a pénzügyi világtól. 2012-ben csak egy valami látszik biztosnak: az arany piaca nem lesz izgalmaktól mentes, és érdemes erős volatilitásra felkészülni.

A nyugati világ államainak adóssággondjai jelenleg Európában a legmélyebbek. Ez az euró és a térségi valuták valamint a bankrészvények mélyrepülésében mutatkozik meg. A forint számára gyászosra sikeredett első héten a külföldi tőke fejvesztve hagyta el az országot, de egyes hírek szerint megmozdult a magyar megtakarítások egy része is a határ közeli osztrák bankok illetve a belföldön felvásárolható aranytömbök irányába. Az arany éves grafikonján is jól látszik a hazai válság hőfoka: míg dollárban számolva zajlik a korrekció, forintban kifejezve a lázgörbe rekord közeli szinten tartózkodik.

Technikai elemzés

Az elmúlt hét enyhe felszabadulást hozott az arany technikai grafikonján. Az aranyár fölé kerül a lélektanilag fontos 1.600 dolláros szintnek, ahol most egy fontos ellenállási övezet peremén táncol. Ez az árfolyamtartomány támaszszinté minősülhetne át, amennyiben e fölött meg tudna kapaszkodni a kurzus. Itt fut továbbá a 200-napos mozgóátlag piros görbéje is a grafikonban. Mégis korainak tűnik egyből a korrekció lezárultát ünnepelni.

Egyelőre jobb csak szerény elvárásokkal számolni a következő 3-havi időtávon. A szimmetrikus háromszögből decemberben kiesett árfolyam valamelyest visszakorrigált ugyan, de még mindig csak egy részét hozta vissza a legutóbbi zuhanásnak. Csak az 1 680 dollár feletti magasságok állhatatos visszahódítása esetén törne meg a rövidtávon (a szeptember eleji történelmi csúcs óta) csökkenő trend felső diagonális vonala, és lehetne a lapok újra osztásáról beszélni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.