BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az év végére egyenlősítik a női és férfi életbiztosítási díjakat

A korábbi várakozásoknak megfelelően 2011 is nehéz év volt a biztosítók számára és a jövő évre sem sokkal derűsebbek a kilátások a K&H Biztosító vezetőinek piaci előrejelzése szerint.

A díjbevételek további jelentős csökkenése várható a gépjármű-biztosítások esetében, míg a vagyonbiztosítások csak az inflációt el nem érő mértékben növekednek. Nem-élet oldalon az online értékesítési megoldások további térnyerésére lehet számítani. Az életbiztosításoknál szinte a 2008-as helyzet látszik megismétlődni, legalábbis az egyszeri díjas termékek tekintetében. A lakosság jövedelmi helyzete várhatóan nem javul, bár a végtörlesztést választók csoportjában nőhet az öngondoskodási hajlandóság. Az árverseny miatt további költségracionalizálásra lehet számítani a szektorban a K&H Biztosító két szakértője, Kaszab Attila és Kuruc Péter előrejelzése szerint.

Az eddigi kampányadatok alapján a díjbevételek további erőteljes zsugorodása látható a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetében. Az alkalmazott keresztértékesítési kedvezmények miatt hasonló csökkenés várható a Casco esetében is, de a lakásbiztosításoknál is egyre erőteljesebb díjverseny kezd kibontakozni. Mivel a lakosság jövedelmi helyzete előreláthatóan nem javul a közeljövőben, így a lakásépítés, lakásvásárlás, gépjármű értékesítés továbbra is alacsony szinten marad.

Az idén novemberi kampányban körülbelül 800 ezer ügyfél kötött új szerződést, jelentős részük saját biztosítójához szerződött vissza. A díjak az eddigi tapasztalatok alapján 15-20 százalékkal is csökkenhettek, s ez alapján piaci szinten 2012-ben akár egy 10 százalékos piaci zsugorodás is bekövetkezhet.

Az életbiztosítási piacot továbbra is a megtakarítási termékek dominálják. „A szektor által kezelt vagyon 2011. évi alakulása kísértetiesen emlékeztet 2008-ra. Ebben a csökkenésben szerepet játszik a tőkepiacok gyenge teljesítménye, valamint az, hogy az egyszeri díjas biztosítások értékesítése a 2008 végi, 2009 eleji szintre esett vissza. A visszavásárlások volumenét 2011 utolsó és 2012 első negyedévében bizonyosan növelte, növelni fogja a végtörlesztés, amely tovább csökkenti az ügyfelek megtakarítását. – mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítási üzletágának vezetője.

Ezek az új szerződések szinten tarthatják a rendszeres új szerzések volumenét. A rendszeres új szerzések szegmensében a szektornak 2011-ben sikerült előrelépnie. Összességében a 2011. évi új szerzések következő évre áthúzódó hatása miatt a rendszeres díjas életbiztosítások díjbevétele 2012-ben néhány százalékkal meghaladhatja a 2011. évit. Az egyszeri díjas díjbevétel esetében legfeljebb stagnálás várható.

Az életbiztosítási szektornak - a jogszabályok jelenlegi állása szerint - 2012 decemberéig meg kell szüntetnie a férfiak és nők közötti biztosítási díjban történő megkülönböztetést (gender direktíva). Az új díjszabások a kockázati termékek esetében a nőkre vonatkozóan várhatóan díjemelést eredményeznek. Másképp fogalmazva: több mint valószínű, hogy a hölgyek soha többet nem köthetnek olyan kedvező díjon kockázati életbiztosítást, mint 2012-ben – tette hozzá Kuruc Péter.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.