BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hogyan emelheti az arany árát az olaj?

Az elmúlt hetekben ismét előtérbe kerültek a befektetési piacokon a Közel-Kelet feszültségei. De vajon hogyan reagál az arany ára, ha az Irán körüli konfliktus még tovább eszkalálódik? A HSBC befektetési bank arra számít, hogy egy tartósan magas olajár az arany árfolyamának emelkedését fogja okozni – tájékoztat a www.aranypiac.hu.

Az arany és az olaj árfolyamának alakulása között statisztikailag kimutatható összefüggés van. A két nyersanyag árazása jellemzően együtt mozog. Egy új keletű találkozási pontra, ahol a fekete és a sárga arany útja keresztezheti egymást, az izraeli Debkafile hírportál a napokban hívta fel a figyelmet. Az exkluzív forrásokra hivatkozó hírszolgálat jelentése szerint India és Irán megállapodtak egymással abban, hogy Delhi dollár helyett arannyal fizetne a perzsa országból importált olajért. A hír szerint az iráni olaj másik fontos célországa, Kína is követheti ezt a példát. A háttérben a teheráni atomprogram miatt bevezetett amerikai és európai szankciók állnak. Az EU külügyminiszterei még hétfőn egyeztek meg arról, hogy zárolják az iráni központi bank Európában elérhető eszközeit, és befagyasztják a jegybankkal, illetve más közintézményekkel való arany és egyéb nemesfémek kereskedelmét.

Amennyiben ez a hírügynökségi hír igaznak bizonyulna, úgy annak jelentős hatása lenne az arany piacára. India és Kína együttesen napi egy millió hordó kőolajat vásárol Irántól, ami az iráni kitermelés 40%-a. Egy uncia aranyért jelenleg nagyjából 15 hordónyi nyersolajat lehet venni, vagyis naponta több mint 2 tonna aranyra lenne szüksége az importőröknek a számla kiegyenlítésére. Feltéve, hogy ez a fizetési mód hosszabb ideig is eltart, és ezt a mennyiséget a nemzetközi piacról szerzik be, úgy az arany iránti keresletbe egy új, eddig nem várt tényező avatkozna be hatalmas súllyal.

Teherán vitatott atomprogramja immár hetek óta tapinthatóvá teszi a feszültséget a Hormuzi-szorosnál. Irán korábban a nyugat kilátásba helyezett embargójára adott válaszként a hajóforgalom számára fontos tengeri átjáró lezárásával fenyegetett, és kérdés, hogy fenyegetését valóra váltja-e. A Perzsa-öbölből csak erre vezet hajózási útvonal, itt halad át a tengeren szállított nyersolaj közel 40%-a. A hajóforgalom leállítása és a nyugati szövetségesek szükségszerű katonai válaszlépése az áthaladás biztosítására olyan háborús konfliktus kirobbanásához vezethet, amely kétségkívül egy olajár-robbanást eredményezne.

A nyersolaj tartós drágulása a HSBC brit befektetési bank elemzői szerint szignifikáns árfelhajtó hatással lehet az arany árára. A piaci kommentár szerint a magas olajár nem csak inflációs hatással bírna, de már önmagában is képes lehet geopolitikai válságokat gerjeszteni, ami a nyersanyagok és velük együtt az arany általános áremelkedését okozná.

 

aranypiac.hu-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.