BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a közszférás mentőcsomag

Az árfolyamgát új rendszerében kaphatnak kedvezményt a közszférában dolgozó devizahitelesek. Egyrészt soron kívül léphetnek be, másrészt viszsza nem térítendő juttatás és kamattámogatás is járhat majd nekik.

Kiderültek a részletek arról, hogyan támogatná a kormány a devizahitellel rendelkező közszférás dolgozókat. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tegnap megjelent közleményében fejti ki a már múlt hét végén beharangozott program részleteit. E szerint a végtörlesztést tervező, ám a kedvezményes állami hitelprogram meghiúsulása miatt hoppon maradt közszférás dolgozók az új árfolyamgátas rendszerbe léphetnek majd be a többi devizahiteleshez képest jobb feltételekkel. Tavaly karácsonykor Orbán Viktor kormányfő a mintegy 70 ezer végtörleszteni kívánó állami alkalmazottnak még kamattámogatásos forinthitelt ígért a devizatartozások kiváltására, mostanra azonban kiderült, ilyen kölcsön nem lesz.

Az új árfolyamgát – amelybe az év végéig lehet jelentkezni – úgy működik, hogy az ügyfélnek 2016 végéig úgy kell törlesztenie a hitelét a bank felé, mintha a svájci frank árfolyama 180, az euróé 250, a japán jené pedig 2 forint volna. A piaci és a kedvezményes árfolyamon számolt törlesztőrészlet különbsége eközben két gyűjtőszámlára kerül: az egyiken a fix árfolyam fölötti tőketörlesztés, a másikon a kamat gyűlik. Előbbi számla a bankközi kamatokkal (Bubor) megegyezően kamatozik, utóbbinak a kamatait fele-fele arányban a bankok és az állam vállalják magukra.

Azok az állami alkalmazottak, akik tavaly év végéig bejelentkeztek a bankoknál és a munkaadójuknál, hogy kedvezményes árfolyamon végtörlesztenék a devizahitelüket, ám ezt nem tudták megtenni, soron kívül léphetnek majd be az áprilisban induló árfolyamgátas programba. A törlesztőrészletük azonban már korábban csökkenhet, az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatás formájában megtéríti számukra február 1-je és az árfolyamgátba való belépés időpontja közötti időszakban a kedvezményes és a piaci árfolyamon számolt részletek különbségét.

Ezenfelül a gyűjtőszámlán felhalmozódó tőketartozás kamatára is kapnak támogatást az állami dolgozók, ennek mértéke a gyerekek számától függ majd. A gyermektelen családok számára 3 százalékpont lesz a támogatás mértéke, a ráta minden gyerek után 1 százalékponttal nő majd.
A tavalyi árfolyam-rögzítéses konstrukcióban a gyűjtőszámla kamata a három hónapos Buborral megegyező szinten kamatozott, amelynek mértéke most 7,54 százalék. Ha az új rendszerben is a háromhavi Bubor lesz az irányadó, akkor egy kétgyermekes család gyűjtőszámláján a tartozás összege alig 2,5 százalékkal kamatozik majd.

Több ezren fordultak a PSZÁF-hoz

Több mint 8300 ügyfélmegkeresés érkezett a pénzügyi felügyelethez a végtörlesztéssel kapcsolatban, az ügyfelek egy része információt kért, mások panaszt tettek; a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságához további 300 írásos fogyasztóvédelmi beadvány érkezett – mondta Binder István szóvivő az MTI-nek.

Az ügyfeleknek nincs automatikusan igazuk, de ha szükséges, a felügyelet szankciót hoz. A PSZÁF tavaly az Erste Bank, a Volksbank és az Argenta Credit esetében kényszerült erre a lépésre, a két bankkal szemben nemcsak határozatot hozott, hanem bírságot is kiszabott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

Világgadaság - Herman Bernadett Több ezren fordultak a PSZÁF-hoz Több mint 8300 ügyfélmegkeresés érkezett a pénzügyi felügyelethez a végtörlesztéssel kapcsolatban, az ügyfelek egy része információt kért, mások panaszt tettek; a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságához további 300 írásos fogyasztóvédelmi beadvány érkezett – mondta Binder István szóvivő az MTI-nek.

Az ügyfeleknek nincs automatikusan igazuk, de ha szükséges, a felügyelet szankciót hoz. A PSZÁF tavaly az Erste Bank, a Volksbank és az Argenta Credit esetében kényszerült erre a lépésre, a két bankkal szemben nemcsak határozatot hozott, hanem bírságot is kiszabott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.