BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Learatják a hasznot a pesti piacon - Merre indul az MNB?

Az elmúlt napok nagy emelkedése után negatív korrekció várható kedden a Budapesti Értéktőzsdén; az európai piacokon szintén az indexek csökkenésére számítanak az elemzők az előző nap elért közel féléves csúcsokhoz képest.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője úgy véli, hogy nyolc napi folyamatos és jelentős mértékű emelkedés után most már itt az ideje a korrekciónak, ezért arra számít, hogy megjelennek a profit realizálók a magyar részvénypiacon, hogy learassák a hasznot.

Az elemző annak ellenére vár csökkenést, hogy jó hírek érkeztek Európából a pénzügyi válság rendezésével kapcsolatban. Egyrészt az eurózóna pénzügyminiszteri tanácskozásán kilátásba helyezték a két pénzügyi mentőalap, a jelenlegi ideiglenes EFSF és a júliusban életbe lépő állandó válságkezelési rendszer, az ESM erőforrásainak egyesítését, másrészt úgy tűnik, hogy Görögországnak is sikerül megállapodni a hitelezőivel a leírások mértékéről. Az elemző kifejtette, hogy ezekre erősen számított a piac, így már korábban beárazódtak a kedvező hírek.

Somi András, a KBC Securities elemzője a keddi események közül kiemelte, hogy kamatdöntésre készül a monetáris tanács. Véleménye szerint jóformán nem is kérdés, hogy emelés következik, és az is elég valószínűnek tűnik a konszenzusok alapján, hogy 50 bázispont lesz a mértéke. A kérdés inkább az, hogy a 7,5 százalék után (jelenleg 7 százalékon áll az alapkamat) merre indul tovább a jegybank, ez pedig az EU-IMF tárgyalásoktól is nagymértékben függ majd.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Financial Times beszámolója szerint visszatértek az európai piacra az amerikai pénzpiaci alapok és elkezdtek rövidebb lejáratú francia és spanyol, valamint hosszabb lejáratú brit, holland és skandináv papírokat vásárolni. Tavaly év végén óriási mennyiségben vonták vissza az Európa felé fennálló kintlévőségeiket az amerikai alapok, a likviditás újbóli megjelenése pozitív jel.

A BUX 168,25 pontos, 0,89 százalékos emelkedéssel, 19.018,87 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 19,1 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyama vegyesen alakult, csak az OTP tudott érdemi erősödést elérni az előző napi záráshoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.