BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rohamtempójú leépítés a magyar bankszektorban

Gyors tempóban folytatódott tavaly az alkalmazottak elbocsátása a magyarországi bankoknál. Tavaly legalább 400-an három év alatt mintegy négyezren veszítették el állásukat a bank- szektorban.

Tavaly tovább folytatták alkalmazottaik elbocsátását a magyarországi hitelintézetek. A 2008 Õszén kirobbanó válságot követÕen ugyanis rohamosan csökkent a hazai bankokban dolgozók száma, a tapasztalatok szerint számos hitelintézet létszámleépítéssel reagál a szektort érÕ negatív hatásokra. A Világgazdaság által megkérdezett 10 kereskedelmi bank összesen 420 fÕvel csökkentette létszámát. Ugyanezek a hitelintézetek 2008 vége óta csaknem 2500 fÕt bocsátottak el. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint a tavalyi év elsÕ három negyedévében több mint 3400 fÕvel kevesebben dolgoztak a bankszektorban, mint 2008-ban, amikor a legtöbb embernek adott munkát az ágazat. Jelenleg valamivel több mint 30 ezer szakembert foglalkoztatnak a magyar bankok.

A tavalyi év során a legnagyobb létszámcsökkentés a Raiffeisen Banknál történt, ahol mintegy 210 fÕvel csökkent a bank alkalmazottainak száma. A második legnagyobb leépítés a K&H Banknál történt, ahol 146 fÕvel csökkent dolgozók számát. Komoly mértékÛ leépítés volt az év során a a CIB Banknál és az FHB Banknál is. Az olasz érdekeltségÛ hitelintézetnél 146 fÕvel, az FHB Banknál pedig 118 fÕvel lett kevesebb az alkalmazottak száma. A elÕbbieknél jóval kisebb mértékben, mindöszsze négy fÕvel csökkent az UniCredit Bank alkalmazottainak száma. A leépítési hullám közepette az OTP Bank 200 fÕvel, az Erste Bank pedig 65 fÕvel bÕvítette munkatársainak körét. Az MKB Bank és a Sopron Bank pedig 5-5 fÕvel növelte alkalmazottainak számát.

Sokkal rosszabb helyzetrÕl tanúskodnak a három évre visszatekintÕ adatok. Három év alatt a korábbi létszám több mint tizedével, mintegy négyezer fÕvel csökkentették alkalmazottaik számát a magyar kereskedelmi bankok. A pénzügyi felügyelet adatai szerint 2004 és 2008 között 28,4 százalékkal, 34 104 fÕre nÕtt a számuk. Ám 2008 negyedik és az idei év második negyedéve között már 11,5 százalékkal kevesebben dolgoztak a bankszektorban.

A Világgazdaságnak válaszoló11 hitelintézetnél 2491 fÕt bocsátottak el 2008 vége óta. A legnagyobb leépítés a három év alatt is a Raiffeisen Bankot érintette. Az osztrák érdekeltségÛ hitelintézetnél 812 fÕvel csökkent az alkalmazottak száma. Súlyos létszámcsökkentés volt CIB Banknál és Budapest Banknál is. Az olasz érdekeltségÛ hitelintézetnél 712 fÕs, az amerikai tulajdonúnál 631 fÕs leépítés volt. JelentÕs mértékben csökkentették az alkalmazottak számát az MKB Banknál és az OTP Banknál is.

A legnagyobb magyar banknál 308 fÕvel, a bajor érdekeltségÛ hitelintézetnél 239 fÕvel dolgoztak kevesebben tavaly év végén, mint három évvel korábban. Ugyanakkor több banknál is nÕtt az alkalmazottak száma. Ezek közé tartozott az UniCredit Bank, a Sopron Bank és az MKB Bank. A legnagyobb mértékben, 270 fÕvel az Allianz hálózatát átvevÕ FHB Banknál nÕtt a munkatársi gárda.

A felsoroltakkal azonban még nincs vége a leépítésnek a magyar bankrendszerben. Ennek a hétnek az elején küldték el az Erste Bank 307 dolgozója az elbocsátásáról szóló levelet és a munkaügyi központokat is kedden értesítette a hitelintézet. Az eredetileg tervezettnél kisebb lett a leépítés az Erste banknál az átszervezéseknek és a betöltetlen álláshelyek megszüntetésének köszönhetÕ. A hitelintézet december 9-én még azt közölte, hogy idén az év elsÕ hónapjaiban 400-450 embertÕl, dolgozóinak mintegy 15 százalékától kénytelen megválni, illetve 43 fiókot bezár. Az év végén azt is nyilvánosságra hozták, hogy melyik fiókokat zárják be.

el állásukat a bank-

szektorban.Világgazdaság - Giczi József-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.