BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen erősödik a forint

Kedvező nemzetközi befektetői környezetben erősödni tudott a forint az euróval szemben. A vezető európai tőzsdeindexek jól teljesítenek, az euró erősödik, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) annak ellenére kedvezően bocsátott ki kötvényeket, hogy a Standard & Poor’s megvonta legjobb adósminősítését.

A forint 312,7-es hajnali árfolyamról 310,5-re erősödött az euróval szemben kedden kora délutánra, délelőtt pedig közel került a 310-es szinthez a kurzus. A forint a lengyel zlotyval együtt erősödik az euró ellenében, míg a cseh korona és a román lej minimális (0,1 százalékos) esést mutat napon belül.

Magyarország 3 hónapos kincstárjegyeket bocsátott ki, amelyre óriási kereslet mutatkozott. Az adósságpapírok iránti jelentős kereslet némi megnyugvást jelenthetett a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakkal szemben, így támaszt jelenthetett a forintnak. Ugyanakkor továbbra is az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek határozhatják meg a forint árfolyamát.

Az EFSF pedig 182 napos (6 hónapos) kötvényeket bocsátott ki, 1,5 milliárd euró értékben, 0,2664 százalékos átlagos hozamszinttel. Emlékezetes, a Standard & Poor’s tegnap este vonta meg az alap „AAA” minősítését, és „AA+” besorolással látta el, miután kilenc euróövezeti állam adósságát minősítette le. Az euró 1,267-es hajnali szintről 1,2785-ig erősödött a dollárral szemben.

A német ZEW index teljesítménye is kedvezően hatott, az index -58,8 pontról -21,6 pontra került januárban. Az emelkedés mértéke 32,2 pont, amely rekordnak számít. A német gazdaság kilátásai tehát bizakodásra adnak okot.

A kínai gazdaság ugyan két és fél éve nem teljesített olyan rosszul, mint a tavalyi negyedik negyedévben, azonban így is felülmúlta az elemzői várakozásokat. A gazdaság 8,9 százalékkal növekedett a 8,7 százalékos várakozással szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.