BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A nagyobb cégek is egyre többet faktorálnak

faktoringot igénybe vevő cégek száma tavaly nagyjából változatlan maradt, ám a méret szerinti összetétel jelentősen módosult a válság előtti időszakhoz képest - derül ki a Magyar Faktoring Szövetség közelmúltban nyilvánosságra hozott éves statisztikáiból.

Ezzel együtt az igénylő cégek méret szerinti összetétele már nem mozdult el jelentősen tavaly – a forgalom 86 százalékát a kis- és közepes vállalkozások produkálták –, a teljes ügyfélszám pedig valamivel háromezer fölött stagnált.

A szövetség szerint általános trend, hogy a hitelezési lehetőségek beszűkülésével egyre nagyobb vállalkozások élnek a faktoring lehetőségével, ugyanakkor a korábbi közepes vállalkozások kisvállalkozásokká zsugorodnak, a mikrovállalkozások pedig kényszerűen kiszorulnak a faktoring piacáról. A mikrovállalkozások korábbi 40 százalékos részaránya 2010-ben 12-re zuhant, 2011-ben pedig további 1 százalékpontos csökkenés volt tapasztalható. A középvállalkozások részaránya a 2010. évi 34-ről 32 százalékra mérséklődött, míg a kisvállalkozások és a nagyvállalatok részesedése a teljes forgalomból 1-1 százalékponttal nőtt.

Módosult a piac összetétele az egyes ágazatok részesedése alapján is: a faktorált követelések ágazati megoszlásának változása követi az ágazatok nemzetgazdasági arányainak változását. 2006-ban a kereskedelemben tevékenykedő cégek alkották e szolgáltatás derékhadát. 2011-re az iparban tevékenykedő ügyfelek 2010-hez képest további 8 százalékponttal növelték részesedésüket, és 37 százalékos súlyukkal már megelőzték a kereskedelmi követelések faktoringvolumenét, amelynek részaránya 8 százalékponttal csökkent.

Figyelemre méltó emellett, hogy a kereskedelmi követelések faktoringja kevesebb mint egyharmada a teljes forgalomnak. Nem meglepő módon a megelőző évhez hasonlóan alacsony szinten stagnált az építőipar, mint a válság által leginkább sújtott tevékenység. Az építőipari vállalkozások alacsony részesedését nemcsak a beruházások zsugorodása okozza, hanem az ágazatot jellemző pénzügyi kockázat növekedése és a szabályozási disszonanciák is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.