BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az élelmiszerek és nyersanyagok drágulása várható

A nyersanyagok és az élelmiszerek drágulása várható az arany árfolyamának emelkedése után. Az olaj jelentős felértékelődése azonban az erős kínálat miatt csak komoly nemzetközi konfliktus kialakulásakor lehetséges.

A következő hónapokban nem várható a kőolaj jelentős drágulása, más nyersanyagok és élelmiszerek árfolyama azonban követheti az arany felértékelődését – mondta lapunknak Pálffy Gergely, a Solar Capital elemzője. Az arany és más árupiaci termékek drágulását a laza amerikai jegybanki pénzpolitika okozza. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis az alapkamat alacsonyan tartásával és kötvényvásárlással növeli a dollár kínálatát. Ez a dollár inflációját és leértékelődését okozhatja, ezért a tőke nagyobb hányada menekül az inflációs körülmények között értékálló aranyba. Ugyanakkor az alacsony kamatok miatt a befektetők számára olcsóbbá válik a befektetés valamennyi árupiaci termékbe, azért a nyersanyagok és az élelmiszerek ára is emelkedhet.

Az alacsony pénzpiaci kamatok árfelhajtó hatása az árupiacon először az aranynál szokott jelentkezni, azt követően más nyersanyagoknál és az élelmiszereknél. Az arany árfolyama szinte kizárólag a felhalmozók és spekulánsok hangulatától függ, mert a forgalomhoz képest csekély a termelés és a felhasználás. Más árupiaci termékek árára viszont komoly hatást gyakorolnak az előállítással és a kereslettel kapcsolatos változások.

Pálffy Gergely szerint a legkiszámíthatatlanabb árfolyammozgások azoknak az élelmiszereknek a piacán vannak, amelyeket csak néhány ország termel. Ezek közé tartozik a kávé, a kakaó, valamint a narancslé. Az utóbbi hónapokban például jelentősen felverte a narancslé árát, hogy több gombafertőzött terméket ki kellett zárni a forgalomból. Ezeknek az élelmiszereknek az ára csak lassabban és később reagál pénz- és tőkepiaci hatásokra, mint az aranyé.

Az arany mellett más nemesfémek reagálnak gyorsan a pénz- és tőkepiaci folyamatokra, azok árfolyama kevésbé ingadozó, mint más nyersanyagoké és az élelmiszereké. A két csoport között vannak az alapvető élelmiszerek, amelyeket a világ több részén is termelnek és fogyasztanak. Ilyen például a búza, a kukorica, szója és rizs. Ezek árát szintén jelentős mértékben befolyásolják az időjárási viszonyok és a fogyasztási szokások. A piac nagy mérete miatt azonban kisebb az árfolyamok ingadozása.

Az olaj ára az utóbbi hónapokban azért drágult, mert Irán kilátásba helyezte, hogy leállítja exportját, vagy akadályozza az olajszállítást. A Solar Capital elemzője szerint azonban erre valószínűleg nem kerül sor, mert az iráni bevételek túlnyomó többsége az olajexportból származik. Ezért az országnak nem érdeke, hogy leállítsa a szállításokat, más olajtermelők pedig várhatóan olajexportjuk növelésével reagálnának a kínálat csökkenésére.

Pálffy Gergely ezért úgy véli, hogy a következő hónapokban nem nő 105 dollár fölé a WTI típusú kőolaj ára a Chicagói Árutőzsdén. Ennél tartósan magasabb árfoyamot csak egy hoszszabb ideig tartó komolyabb nemzetközi konfliktus esetén tart elképzelhetőnek. Az elemző azonban 88-90 dollárnál alacsonyabb olajárakra sem számít. Szerinte ugyanis azon a szinten már olyan olcsó a kőolaj, hogy a tőkepiacon és a pénzpiacon forgó befektetések jelentős része vándorol a termék piacára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.