BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a piacoknak elege van a tesze-tosza válságkezelésből

Nem tartott ki sokáig a jó GDP adat, illetve az MNB likviditásfokozó lépése miatti öröm. A jegybank jelzálogpapírok fedezete mellett nyújt 2 éves forrást a kereskedelmi bankoknak, akik vállalják, hogy vállalati hitelezési aktivitásukat fenntartják az időszak alatt, írja kommentárjában Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza.

A forint egészen a 287,85-ös szintig tudott erősödni. A lassan már szokásos délutánonkénti negatív görög hírek elrontották a hangulatot, így a forint négy hónapos csúcsáról lefordulva újra 290 fölé gyengült. Ma reggel fokozottan a gyengülésé a főszerep, 292 fölött kezdjük a napot, és hiába a remény, hogy talán elkerüli a magyar gazdaság idén a recessziót, a növekvő kockázatkerülés és a globális hangulat változása sötét fellegként vetül az árfolyam alakulására. Sőt mire eme sorokat leírtuk a 295 már érintőleges közelségbe került, vélekedett Kerékgyártó Imre.

„Tegnap megint kaptak a görögök. De nem pénzt, hanem egy vaskos ejnye-bejnyét, amiért megbízhatatlanok, mindent megígérnek, amit aztán nem váltanak valóra. Folytatódik a diplomáciai adok-kapok, miközben a lakosságnak elege van az évek óta tartó megszorításokból, a politikusoknak abból, ahogy az Unió irányítani próbálja őket, a piacoknak meg a tesze-tosza válságkezelésből” – mutat rá a szakértő.

Hozzátette, a mentőcsomag-döntés újra elhalasztva - a piac újra „risk on” üzemmódba kapcsolt. Az euró a dollárral szemben 150 pontot gyengült 1,3000 alá benézve ma reggel. A második hitelrészlet folyósításának elhalasztásának hírét idegesen fogadták a piaci szereplők, mivel így a márciusi 14 milliárd eurós görög lejárat kifizetése is veszélybe került.

Tűzoltásként egy, a lejárat összegével megegyező áthidaló hitel ígéretével próbálták Brüsszelből nyugtatni a kedélyeket. Ma reggelre megint módosult az álláspont, állítólag hétfőre meglesz a jóváhagyás az eredeti csomagra. De vajon hétfőig mi fog változni, talán teljesülnek a görög ígéretek? Papandreou és Samaras, a kormányzati pártok vezetői elkötelezettségükről biztosították a trojkát a szükséges megszorító intézkedések meghozatalára – írja Kerékgyártó Imre. Hangsúlyozta: „ezt a mondatot leírhattuk volna szinte az elmúlt hónapok bármelyik napján. Pont ez a baj”.

A befektetők szemében a huzavona, a megoldás körüli bizonytalanság a „nem irányított” görög csőd szcenárióját erősíti, amely magával ránthatja az eurózóna perifériáját, csakúgy, ahogy megtépázná az EU magjának számító stabil tagállamokat is. Az európai optimizmusnak a pozitív tények érkeztéig vége.

„Maradt a bizonytalanság…” - kezdte tegnap a Commerzbank elemzője, és ma sincs ez másként, tekintve a görög fejleményeket. Az euró/dollár mozgását egész nyugodtan zongorázta le a frank: az euróval szemben „csak” 1,2060-1,2070-ig erősödött az alpesi deviza. Mindez a forinttal szemben a 243-as régiót indukálja, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.