BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ez lehet az első hét az évben, hogy bukik a forint

Ez a hét lehet az első, hogy a forint gyengülést könyvelhet el az euróval szemben. Elemzők szerint megtört a forint erősödő trendje, és esély mutatkozhat gyengülésre. A görögök esetleges csődje, valamint a Malév tényleges csődje miatt is aggódhatunk.

Az eurót péntek délelőtt 292 forint körül jegyzik. „Az elmúlt napokban rendkívül bizonytalan volt a hazai deviza mozgása, a januárban indult, komoly erősödést hozó trend kifulladt” – vélekednek az MKB Bank közgazdászai. Hozzáteszik, az ilyenkor várható természetes korrekció, a görög adóssághelyzettel kapcsolatos kételyek és a hazai EU-IMF tárgyalások folyamatos későbbre tolódása mind a gyengülés felé mutat.

A további erősödéshez a várakozásoknál lényegesen kedvezőbb európai makrogazdasági adatok és az eurózóna adósságválságával kapcsolatos piaci várakozások határozott javulása lenne szükséges – írja Kondrát Zsolt és Hosszú Edmond. Úgy látják, az erősödés útjában a 289-290-es sáv után a jelenleg 287 közelében húzódó 200-napos mozgóátlag jelenthet komoly akadályt.

„A forint árfolyama az elmúlt napokban egyre inkább fordulós jeleket mutat” – vélte Árokszállási Zoltán, az Erste Bank közgazdásza. Szerdán az árfolyam még „leszúrt” az októberi, 288 forint körüli lokális mélypontig, onnan azonban elég gyorsan visszarántották a kurzust, azóta pedig a forint inkább gyengülést mutat.

„A technikai indikátorok alapján azt lehet mondani, hogy inkább gyengülés következhet a forint árfolyamában, semmint további erősödés” – tette hozzá.

A görögökre figyelnek

Mivel az eurózónában jelenleg Görögországot övezi a legnagyobb figyelem és a második mentőcsomag kérdése nem dőlt el véglegesen (a pártok kiadáscsökkentő intézkedésekről született megállapodása ellenére sem), további hasonlóan volatilis napon belüli kereskedési szakaszok nagy valószínűséggel következhetnek még, mutatott rá Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza.

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője kiemelte, sikerült elvi megállapodást elérni a görög pártoknak a szükséges megszorításokról, de ezeket még el kell fogadnia a törvényhozásnak is. A második mentőcsomag jóváhagyásához a trojka szerint további 325 millió eurós megszorítás szükséges, amivel az idénre tervezett deficit mértéke tartható lehet. Hozzátette, lesz nyugdíj és fizetéscsökkentés, valamint cégek és állami ingatlanok

Aggódhatunk a Malév csődje miatt is

A Budapest Airport körüli, a kártérítés mértékét illetően kialakult vita sem segíti a forintot – vélekednek az Erste Befektetési Zrt. közgazdászai. Miró József elemzőcsoportja kiemelte, hogy hatalmas  összegekkel „dobálóznak”, 400-800 milliárd forintról beszélnek, amelynek egy része hitelként az államadósságot növelné. Ez a GDP-hez viszonyítva mintegy 1,5 százalékponttal emelné az adósságot – tették hozzá.

„A másik rész viszont hasonló mértékű költségvetési kiadást jelentene. Ez azért is kritikus, mert a tervezett, és amúgy is nehezen betartható 2,5 százalék körüli hiány helyett lenne egy 4 százalék, vagy annál magasabb hiánya 2012-ben az országnak” – írják az elemzők.

Hozzáteszik, ez egyelőre még csak riogatásnak tűnik. Ráadásul a rést a Ryanair és a Wizzair pillanatok alatt betölti. Végül tehát nem kell újra mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen azok a pénzek a mi adóforintjaink.

„Mindenestre a Malév csődje körüli hullámok fokozzák a bizonytalanságot a forint piacán, azon a forintén, amely amúgy is korrigálni akar a nagy száguldást követően”, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.