BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitel-trükkök miatt 150 millió dollárt fizet a Citi

Az amerikai igazságszolgáltatás vizsgálatot folytat több bank ellen, hogy felelősségre vonja őket a pénzügyi válság kirobbanásának okaiért és következményeiért - írja a Financial Times Deutschland (FTD).

A Bank of Americának már egymilliárd dollár összegű bírságot kellett kifizetnie, a Citigroup amerikai nagybank pedig egy létrejött egyezség alapján 158,3 millió dollárt fizet - közölte a manhattani szövetségi ügyészség szerdán. Az összeg jóvátétel és egyben bírság is, az FTD szerint a Citi Mortgage, a Citigroup leányvállalata az egyezségben elismerte, hogy számos, az állami lakásépítési program keretében nyújtott hitele nem felelt meg a szabályoknak.

A BusinessWeek tudósítása szerint a felügyelők jelenleg is dolgoznak a kölcsön anomáliák feltárásán. Az elkövetett szabálytalanságok közé tartozik például az adó-trükközés, a strómanok alkalmazása az ingatlanvásárláskor, illetve a fiktív alkalmazottak feltüntetése a kölcsönfelvevők részéről. Sherry Hunt, aki tavaly augusztusban magánszemélyként indított pert a Citi ellen, 31 millió dollár értékben részesül a bank által fizetendő kártérítésből, miután a szövetségi állam is csatlakozott a perhez.

Korábban a Bank of Americát ítélték pénzbírságra ennek kapcsán, de az amerikai nyomozók fókuszába került a Deutsche Bank is, amely mindvégig cáfolta a felhozott vádakat, az eljárás jelenleg is tart. Az amerikai pénzügyi felügyelet keményen fellép a pénzügyi válság kirobbanásához is hozzájáruló hitelpiaci szabálytalanságokkal szemben, az öt legnagyobb piaci szereplő eddig összesen 25 milliárd dollárt fizetett kártérítésként.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.