BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelzáloghitel-botrány: 25 milliárd dolláros bírság a nagybankoknak

Összesen 25 milliárd dolláros bírsággal sújtott a pénzügyi felügyelet öt óriásbankot, miután bebizonyosodott, hogy megkérdőjelezhető módszereket alkalmaztak a jelzáloghitellel terhelt lakások kényszerárverezése során.

Erről szól az a megállapodás, amely az amerikai szövetségi kormány és az ötven szövetségi  állam közül 49, valamint az öt amerikai nagybank között jött létre  További kilenc bankkal is tárgyalások vannak folyamatban. Amennyiben ezek csatlakoznak az egyezséghez, az összeg 40 milliárd dollárra nőhet. Ez a legnagyobb összegű egyezség, amely Amerikában vállalatok és kormányok között jött létre a dohánygazdasággal történt kiegyezés óta, amely az dohányzók egészségügyi károsodását érintő kártalanításról jött létre 1998-ban.

A mostani egyezségben résztvevő öt amerikai nagybank a Bank of America, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup és az Ally Financial, ezek a legnagyobb jelzálogszolgáltatók, és az egyezségben ígéretet tettek arra,hogy kereken 25 milliárd dollár összegben fizetnek bírságot és adósságkönnyítést a lakástulajdonosok részére. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) emlékeztet arra, 2010-ben vált ismertté, hogy e pénzintézetek a lakáspiac összeomlása után  részben iskolázatlan személyzettel bonyolíttatták le a kényszerárveréseket, anélkül, hogy a törvényes vizsgálati szabályokra figyelemmel lettek volna.

A "robo-signer" kifejezés ma már az amerikai közbeszéd része. Azokat a banki alkalmazottakat nevezik így, akiket a pénzintézetek azért vettek fel, hogy elvégezzék a bedőlő jelzáloghitelek kapcsán keletkező rengeteg munkát. Az elnevezés arra utal, hogy a hatalmas mennyiségű dokumentációt sokszor alapos olvasás nélkül, automatikusan hagyták jóvá a dolgozók, akik ráadásul nem is feltétlenül rendelkeztek a szükséges végzettséggel.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.