BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kulcsszinthez érkezett a forint!

A forint hétfőn tovább folytatta erősödését az euróval szemben. Miután a 290-es lélektani határ alá bukott a jegyzés, megérintette a 200 napos mozgóátlagot, amely 287 felett húzódik meg.

A forint hétfő reggel megérkezett a 200 napos mozgóátlaghoz a kedvező nemzetközi befektetői környezetben. A kockázati étvágy javulásával 288 alá került az euró/forint jegyzés.

„A forint továbbra is igen erősen viselkedik: a február eleje óta tartó oldalazást követően ma reggel 288 alá bukott az euró/forint kurzusa, letesztelte a 200 napos mozgóátlagot, majd az elmúlt percekben visszatért az árfolyam 288 fölé” – írja Árokszállási Zoltán, az Erste Bank vezető közgazdásza.

„Ha a 200 napos alá kerül az euró/forint, akkor akár 285-ig is erősödhet a hazai fizetőeszköz” – vélekedett az elemző. Hozzátette, elsősorban a továbbra is nagyon jó nemzetközi hangulat viszi a hátán a forintot

Karsai Péter, a Commerzbank elemzője azt írta, hogy szeptember vége óta nem kezdett az euró/forint árfolyama ilyen erősen, érintve a 287,50-es szintet.

„A jelek szerint a kereskedők azzal számolnak, hogy rendeződni fog az évek óta tartó görög adósságmizéria. A korábban támasztott előfeltételek teljesülni látszódnak, sikerült megtalálni a görög költségvetésben további 325 millió eurós megtakarítást (ami java részt a honvédelmi kiadások csökkentéséből valósul meg), küszöbön áll a megegyezés a magánhitelezőkkel az adósságcsere programról (várhatóan 70 százalékos leírást kell majd a kötvénytulajdonosoknak elszenvedni)” – vélekedett Karsai Péter.

Ezek alapján elérhetővé válna Görögország részére a második hitelcsomag, várhatóan 130 milliárd euró összegben. A folyósítások után a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy miként lehet majd a görög gazdaságpolitikát hosszú évekig ellenőrizni, vasszigorra kényszeríteni, úgy, hogy a szuverenitás a lehető legkevésbé sérüljön. A brüsszeli EU-csúcs a szokásokhoz híven várhatóan késő estig el fog húzódni – írja a Commerzbank közgazdásza.

A Raiffeisen Bank közgazdászai is emlékeztettek, hogy a forint letörte a 290-es szintet, és megérkezett a 200 napos mozgóátlaghoz. „Technikai szempontból ez szignifikáns mozgás, hosszan épített bázist ehhez a forint” – írja Keszeg Ádám.

„200 napos esetleges átlépésével így jelentős tér nyílhat meg, lényegében 285-ig nem nagyon látható erős támasz. Felfelé ismét a 290-et kell figyelni, a fentiek miatt egy visszalépés hasonlóan szignifikáns lenne” – vélekedett a Raiffeisen Bank elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.