BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már márciusban dönthetnek az uniós tranzakciós adóról

Az Európai Unió tagországait vélhetően a jövő hónapban kérdezik meg arról, támogatják-e vagy az uniós adó kivetését a pénzügyi tranzakciókra - írja a Reuters.

A brit hírügynökség szerint az EU tagországok pénzügyminiszterei március 13-án találkoznak Brüsszelben, és ez alkalmat kínál arra, hogy megvitassák az Európai Bizottság tervezetét a pénzügyi tranzakciós adóról, aminek bevezetése akár 57 milliárd eurót bevételt eredményezhetne. Az összeg nagy része Londonból származna, ám a brit kormány már korábban jelezte: ellenzi az adó bevezetését, mert az ártana a londoni Citynek. Az Európai Központi Bank is figyelmeztetett arra, hogy egy tranzakciós adó nem lenne praktikus, ha csupán Európában vezetnék be.

Politikai vezetők Németországban - ahol a jövő évben parlamenti választásokat tartanak - és Franciaországban - ahol áprilisban lesz szavazás és májusban új elnököt választanak - úgy vélik, hogy az adó bevezetése tetszeni fog a választóknak, akik a bankvilágot tartják felelősnek a gazdasági krachért. "Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a kérdés tisztázására hónapokig várakozzunk" - hangoztatta egy német tisztségviselő, névtelenséget kérve. "Nekünk tetszik az Európai Bizottság javaslata, és szeretnénk látni hogy mennyi ország támogatja azt márciusban" - tette hozzá. François Baroin francia pénzügyminiszter pedig szintén felhívással fordult az EU országokhoz, arra kérve őket, hogy még április előtt gondolják alakítsák ki véleményüket a kérdésben.


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.