BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mitől és meddig sérthetetlen Ázsia?

Mitől tud az ázsiai térség ilyen mértékben függetlenedni az európai eseményektől – teszi fel a kérdést az FXPro. Ázsia már korábban is (2007-ben és 2008-ban) immunisnak bizonyult a globális válsággal szemben; felmerül azonban a kérdés, hogy az azóta végbement változások vajon még ellenállóbbá, vagy esetleg sebezhetőbbé tették a kontinens gazdaságait az Európából átterjedő betegségre.

Ne felejtsük el, hogy elsősorban Kínának és Indiának köszönhető, hogy az elmúlt években nem romlott jobban a helyzet. 2008-ban és a 2009-es év túlnyomó részében, ebből a két országból származott a globális növekedésnek több mint a fele. Míg 2007 óta a fejlett világ gazdasági növekedése gyakorlatilag stagnált, addig Kína 30 százalékkal, India pedig 35 százalékkal növekedett. Ez a szembetűnő immunitás két fő okra vezethető vissza; egyfelől a nyugati gazdaságok válságának tanulságaira, másfelől a 90-es évek végi helyi krízis utáni fordulatra, melynek során Ázsiában a megtakarításra és a belső kereskedelemre helyeződött a hangsúly (a kontinensen belüli kereskedelem sokkal gyorsabban nőtt, mint a nyugati világgal folytatott kereskedés).

Az aktuális világkereskedelmi helyzet nem jelent különösebb veszélyt az ázsiai növekedési kilátásokra, még az eurózóna recessziója közepette sem. Kína esetében, az euróövezettel folytatott kereskedelem nagyjából az amerikai kereskedés kétharmadának felel meg. Japán esetében, ugyanez az arány már csak egyharmad. Ugyanakkor az eurózóna recessziója várhatóan mérsékeltebb és sokkal inkább fogyasztásból eredő lesz, mint az amerikai gazdaság 2008-2009-es visszaesése. Nagyon sok múlik azon, hogy a fizetési mérleg bevételi oldalára milyen hatást fog gyakorolni a külföldi befektetők kivonulása. A múlt már megtanított arra, hogy az esetek többségében ez a tényező, azaz a külföldi befektetők rövidtávú tervezése vezetett a feltörekvő piacok destabilizációjához.

Mivel elsősorban a fizetési mérleghiányt mutató országok vannak nagyobb mértékben kitéve a külföldi befektetők hangulatának, így nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mind Kínában, mind Japánban csökkenő trendet mutatnak a mérlegtöbbletek. Ez a zsugorodás elméletileg sebezhetőbbé teheti ezeket az országokat, tekintve, hogy a negatív tartományba való elmozdulás átrendezné a globális kereskedelmi viszonyokat. Egy ilyen fordulat azonban egyik országban sem valószínű. Bár Japánban jelenleg hiányt mutat a kereskedelmi mérleg, ennek ellenére sokkal stabilabb a bevételi oldal, mivel az elmúlt 20 évben a szigetország rendelkezett a világ legnagyobb arányú külső nettó eszközállományával.

A külföldi eszközök (különösen a Japán által kedvelt fix kamatozású aktívák) tavaly bőséges hozamot termeltek, de ez a trend – főleg a fix hozamú piacokon – várhatóan alább fog hagyni. Ebben a tekintetben Japán nagyobb eséllyel számíthat a hiányba való átfordulásra, mint Kína, de egyelőre nem ez a legnagyobb kockázat. Kína kereskedelmi többleténél további bővülésre számíthatunk a következő évben, mivel az ország régóta dédelgetett vágya, hogy gazdaságát a befektetések helyett a fogyasztásra alapozza, eddig alig valósult meg. A rövidtávú trendek ellenére, Ázsiának összességében nincs sok oka az aggodalomra, ami az euróövezeti válság közepette megváltozott tőkeáramlatokat illeti.

A másik megnyugtató fejlemény az államadósság eltérő alakulása a nyugati világ nagy része és Ázsia között (Japánt kivéve). Az IMF előrejelzései szerint a G7 államok GDP arányos államadóssága a következő öt év mindegyikében nőni fog. Ugyanez a mutató a feltörekvő ázsiai nemzetgazdaságokban rövidtávon már feleződni látszik (40-ről 20 százalékra). Bár a számok nem mindig tárják elénk a teljes képet (lásd a kínai önkormányzatok rohamosan növekvő adóssága), de a divergencia még így is fenn fog maradni. Ázsia ellenállóképessége, mely az elmúlt években oly fontos szerepet játszott a világgazdaság fellendítésében, ezúttal még erősebbnek bizonyulhat.
Simon Smith, vezető közgazdász

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.