BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási bukó a francia nagybanknál

A Le Figaro számításai szerint 11 milliárd eurós nagyságrendű veszteséget könyvelt el a Dexia 2011-ben, ennek jó részét a francia, illetve a belga állam szenvedi el.

A francia óriásbank már a görög válság kirobbanásakor komoly bajba került és a jelenlegi számítások szerint a tavalyi veszteség 11 milliárd euró, amiből 4,6 milliárd eurót teszi ki közvetlenül a görög adósságleírás. A helyzetet egyébként tovább bonyolítja, hogy a konszern három állam cégeiből tevődik össze és jelenleg mindhárom tulajdonos: a francia, a belga és a luxemburgi állami is igyekszik leépíteni a vállalatot.

A Dexia 88 milliárd eurós kölcsönt vett fel az említett országok jegybankjaitól és a cég vezetése azért küzd, hogy talpon maradjon. A konszern jelenleg csak a belga és a francia állam garanciájával próbál a piacon pénzhez jutni, kevés sikerrel. A hitelintézetnek március 21-ig kell felmutatnia egy átalakítási tervet az EU számára és a helyzet a Le Figaro szerint igen feszült, hiszen Brüsszel továbbra sem hajlandó engedni az állami támogatások tilalmára vonatkozó szabályok kapcsán. A lap meglátása szerint a Dexiának egy kvázi fizetésképtelenségi helyzetben kell továbbvonszolnia magát, miközben a számlát – legalább is részben – a francia és belga állam állja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.