BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszteséggel tőzsdézett az állam

Az államháztartás tavaly megnégyszerezte részesedését a magyar részvények tulajdonosainak körében. Két tranzakcióval ugyanis több mint 700 milliárd forint értékű részvény került állami tulajdonba. Közben az államháztartás több mint 200 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedett el az év során.

Tavaly 718,5 milliárd forint értékű részvény került az államháztartás tulajdonába a Magyar Nemzeti Banknak a Magyarországon kibocsátott értékpapírokról szóló, pénteken közzétett adatai szerint. Ez a jelentős gyarapodás gyakorlatilag két tranzakcióval magyarázható. A tulajdonosi szerkezetet leginkább átalakító változást az okozta, hogy az állam tavaly a második negyedévben 500 milliárd forintért megvásárolta a Mol részvényeinek 21,2 százalékát a Szurgutnyeftyegaztól.

A másik jelentős gyarapodás akkor történt, amikor a magánnyugdíjpénztárak június elején az átlépő tagok után 2800 milliárd forint vagyont utaltak át az államnak. Március végén a magánnyugdíjpénztárakban gyűjtött 3162 milliárd forintos vagyon 7 százalékát tették ki a hazai részvények. Hasonló aránnyal számolva a vagyonátadáskor mintegy 200 milliárd forint értékű részvény került állami tulajdonba. Amellett, hogy több mint 700 milliárd forinthoz jutott tavaly az államháztartás, a birtokában lévő részvények piaci értéke több mint 200 milliárddal  csökkent.

Ez a részvények szeptember végi értékének több mint harmada. Összességében az államháztartás birtokában lévő részvények értéke 2011-ben 515,8 milliárd forinttal nőtt, így annak részesedése 3,8 százalékról 16,4 százalékra emelkedett. Az államháztartás mellett valamennyi szektor veszített a részvényeken, még amellett is, hogy közben értékesítették papírjaik egy részét. A veszteségeket magyarázza, hogy 2011-ben a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe 20,41 százalékkal, 4352,83 ponttal csökkent. Az Egis, a Mol és a Richter részvényei 11–19 százalékot veszítettek értékükből, az OTP Bank papírjai pedig harmadával értek kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb részesedésük a külföldi tulajdonosoknak van a Budapesti Értéktőzsdén forgó részvényekből. A külföldiek állománya 437 milliárd forintnyi részvénnyel csökkent és 753 milliárd forint árfolyamveszteséget szenvedtek el. A pénzügyi szektor 223 milliárd forintnyi részvénytől vált meg, és 58 milliárdos veszteséget kellett elkönyvelnie.Ráfizettek tavaly a tőzsdézésre a hazai magánszemélyek és vállalkozások is. A háztartások vesztesége 35 milliárd forint volt, miközben 11 milliárddal csökkentették állományukat. A nem pénzügyi vállalatok 111 milliárd forintot buktak a tőzsdén, és 30 milliárd forintnyi részvényt adtak el.

Másképp jártak az egyes szektorok a negyedik negyedévben. A külföldiek csaknem 250 milliárd forintot, az államháztartás 87 milliárd, a pénzügyi szektor 22 milliárd forintot, a háztartások 8 milliárdot nyertek, egyedül a vállalkozások veszítettek, 3 milliárd forintot. Közben a külföldiek és az államháztartás gyarapította részvényeit, a többi szektor viszont értékesítette portfóliója egy részét.

Világgazdaság - Giczi József -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.