BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Betonba öntötték a svájci frank árfolyamát

A svájci frank alig mozdult idén az euróval szemben: jelentősebb hangulatromlás esetén a svájci jegybank tavaly bevezetett 1,20-as minimális küszöbértéke segített elkerülni a további erősödést, azonban piaci optimizmus esetén a gyengülés is igen korlátozott mértékű maradt.

A svájci frank árfolyama továbbra is változatlan maradhat a következő hetekben, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) a hónapban korábban már jelezte, nem valószínű, hogy változtatnak a frank/euró minimális árfolyamszinten. A frank idén igen szűk sávban, 1,21 és 1,20 között ingadozott az euró ellenében.

Az SNB a múlt héten világossá tette, hogy nem fogja emelni az 1,20-as küszöbszintet a közeli jövőben, így a piaci szereplőknek nincs okuk újraértékelni a helyzetet – idézi a Reuters Alessandro Bee szavait. A Sarasin közgazdásza hangsúlyozta, várakozásunk szerint a frank stabil marad a következő hetekben.

A központi bank március 15-én közölte, hogy továbbra is fenntartják a tavaly bevezetett 1,20-as szintet az euróval szemben, valamint 0-0,25 százalék között tartja a megcélzott kamatszintet. Azonban a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden éves értékelésében azt írta, hogy az országnak hagynia kell, hogy szabadon lebegjen az árfolyam, ha a deflációs nyomás enyhül, valamint a növekedés helyreáll.

Emlékezetes, az SNB tavaly szeptemberben vezette be az 1,20-as euró/frank küszöbértéket, miután az árfolyam megközelítette a paritást, miután az euróövezeti adósságválság miatti pesszimizmus közepette a befektetők kockázatvállalási hajlandósága zuhanásnak indult. A jegybank a deflációs és a recessziós kockázatok miatt avatkozott be.

A gazdaság elkerülte a visszaesést, és az SNB a múlt héten megduplázta 2012-es növekedési előrejelzését. A központi bank szerint 1 százalékkal növekedhet a svájci gazdaság ebben az évben, ugyanakkor továbbra is az árak csökkenését prognosztizálja.

Az IMF misszióvezetője, Enrica Detragiache azt mondta, hogy a szükséges volt az árfolyamküszöb bevezetése, mert a frank gyors felértékelődésen ment keresztül, azonban nem maradhat fenn tartósan. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor lehetne kivezetni a minimális küszöbszintet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.