BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hanyatlik tovább a forint

A forint tovább folytatta lejtmenetét szerda délután, miután a piaci szereplők egyre jobban kételkednek abban, hogy a kormány képes, illetve hajlandó-e megállapodni az EU-val és az IMF-fel. Az Európai Bizottságnak pedig komoly feltételei vannak a tárgyalások kapcsán.

Két témában - az adatvédelmi hatóság függetlensége és a bírói tevékenység felső korhatára tekintetében - az Európai Bizottság folytatja Magyarország ellen a gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a központi bank függetlenségét illetően pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól.

Az Európai Bizottság szerint még nem teljesültek annak a feltételei, hogy bármilyen pénzügyi támogatásról nemzetközi tárgyalások kezdődhessenek Magyarországgal.

Pia Ahrenkilde Hansen szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, a feltételek közé tartozik azon tisztázó információk megadása, amelyeket a bizottság a jegybankra vonatkozó szabályozással kapcsolatban szerdai bejelentése szerint kért a magyar hatóságoktól, továbbá a bizottság korábbi kérdéseire adott válaszokban szereplő vállalások "tettekre fordítása".

A forint továbbra is képes szembemenni a mérsékelten kedvező nemzetközi befektetői hangulattal, miután egyre pesszimistábbak a piaci szereplők az IMF-megállapodás kapcsán, valamint az Európai Bizottság közlése is hűthette a viszonylag gyors megállapodással kapcsolatos várakozásokat.

A forint közel 1 százalékot esett napon belül, míg a régiós devizák csak kisebb elmozdulást mutatnak.

Ha a kormányzat nem tesz egyértelmű lépéseket a hiteltárgyalásokhoz  szükséges törvénymódosítások kapcsán, illetve nem javul jelentősen a nemzetközi környezet, akkor a forint továbbra is gyenge formáját mutathatja.

Az eurót szerda délután 297 forint felett jegyzik, amelyre a reggeli 295 alatti árfolyamról esett a deviza. Hétfőn még 290 alatt is járt a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.