BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Medvegyev parancsot adott: elkezd kiszállni az állam a bankokból

Dmitrij Medvegyev elnök megbízta az orosz kormányt, hogy a központi bankkal együttműködve ez év szeptember 1-jéig dolgozzon ki törvénymódosításokat azért, hogy 50 százalék alá csökkentsék az orosz állam tulajdonrészt a bankokban.

Ezt a Kreml sajtószolgálata közölte csütörtökön. Jelenleg az orosz állam tulajdona a Roszszelchozbank részvényeinek 100 százaléka és a VTB bank részvényeinek 75,5 százaléka. Ezen kívül az orosz központi bank tulajdonában van a legnagyobb orosz pénzintézet: a Szberbank részvényeinek 57,6 százaléka.

Ez év folyamán privatizálni kell a VTB és a Szberbank részvénycsomagjait. A Szberbank azt terezi, hogy április közepén roadshow-t indít be a jegybank tulajdonában lévő 7,6 százalékos részvénycsomag értékesítésére. A VTB  bank tavaly már eladta magánügyfeleknek részvényeinek 10 százalékát 95,7 milliárd rubelért, és ez év második felében további eladásokat tervez hasonló volumenben. A RIA Novosztyi szerint az orosz állam kilépését megnehezíti a kedvezőtlen piaci konjunktúra: a külső piacok tavalyi év második felében észlelt instabilitása miatt a Szberbanknak 2012-re kell halasztania a privatizálási tervei megvalósítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.