BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB és Orbán is gyengítette a forintot

A forint tegnap a jó nemzetközi hangulatra erősödni tudott, ma reggel azonban gyengül, amiben az EKB tegnap esti negatív véleménye és a tegnap délután óta kissé borongósabbá váló nemzetközi hangulat is szerepet játszik. Orbán Viktor ma reggeli rádióbeszéde a Brüsszel által támasztott politikai feltételekről és ezek elfogadhatatlan voltáról ugyancsak gyengítheti a forintot. Az elmúlt napokban a hét eleji gyengülés után erősödést láthattunk, ami ma megfordulni látszik. Egyébként a kurzus a február-márciusi időszak óta gyengülő trendben van, és az elmúlt napok mozgása ebbe teljesen beleillik. A reggeli órákban a kérdés az, hogy a 297 körüli szint meg tudja-e fogni az EUR/HUF kurzus további gyengülését, vagy nem. A következő napokban-hetekben – mind fundamentális, mind technikai szemmel vizsgálva – valószínűbbnek tűnik a forint további gyengülése. Ebben csak az hozhatna változást, ha hirtelen komoly fordulat állna be az IMF/EU tárgyalások jelenlegi menetében – írják az Erste Bank elemzői.

Hazai piacok:

Erősödött tegnap a forint. A szerdai 299,7-es lokális maximumról fordult az EUR/HUF árfolyama, és 296-ig erősödött tegnap zárásra. A ma reggeli kereskedésben viszont már gyengülés látszik a negatívabb nemzetközi hangulatnak és az IMF tárgyalások kapcsán fokozódó bizonytalanságoknak köszönhetően.

A tegnapi 12 hónapos DKJ aukción a maximális hozam 7,72% lett, a papír iránt elég visszafogott kereslet mutatkozott. Az ÁKK így csak 40 Mrd forintnyit bocsátott ki a papírból, ami 5 milliárddal volt kevesebb az eredetileg tervezettnél. Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok továbbra sem mozdultak el, a kötvényhozamok esetében pedig egységesen 6bp-os hozamcsökkenés történt a referenciaszintekben, ami nem nevezhető érdemi elmozdulásnak. Kivárás látszik a piacon, azonban a héten az IMF tárgyalások kapcsán inkább a bizonytalanságok fokozódtak, mintsem érdemi előrelépés történt volna. A megállapodás létrejötte nélkül továbbra sem látunk esélyt érdemi hozamcsökkenésre.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár nagyot gyengült a tegnapi kereskedésben, az EUR/USD árfolyama több nap oldalazás után kitört felfelé, és 1,32-ig (20 napos mozgóátlag) rallyzott. Ha tovább folytatódik az emelkedés, akkor az 1,338-as lokális maximumot is elérheti az árfolyam.

USA, Európa: Folytatódott a jó hangulat a tengerentúlon, több mint 1%-os pluszba lendültek a vezető indexek (Dow 1,41%, Nasdaq 1,3%, S&P500 1,38%). Tegnap két Fed kormányzó és a Fed alelnöke is megszólalt, és arról beszéltek, hogy a gazdaság továbbra sem túl erős, így ismét középpontba kerültek az újabb monetáris lazítással kapcsolatos várakozások. Ketten azt is megerősítették, hogy az irányadó ráta valószínűleg még jó darabig nem változik. A Google tegnap piaczárás után publikálta első negyedéves gyorsjelentését. Az árbevétel és a profit is felülmúlta az előrejelzéseket. A Google árfolyama 2,4%-ot emelkedett a zárás utáni kereskedésben. A munkapiaci adatok a vártnál gyengébbek lettek, a friss munkanélküliségi segély kérelmek száma 25 ezerrel volt magasabb (355 ezer helyett 380). Ráadásul az előző havi adatot is felfelé módosította a munkaügyi tárca, ezek a hírek azonban nem kedvetlenítették el a piacokat. Ma a JP Morgan és a Wells Fargo gyorsjelentése mellett a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexére figyelhetnek a befektetők.

Olaj, arany: A szerdai oldalazás után az arany árfolyama tegnap áttörte a 20 és 30 napos mozgóátlagot, és 1,2% pluszban, 1.674 dolláron zárta a kereskedést. Napok óta törtetlen az arany erősödése, a következő megállót a 200 napos mozgóátlag jelenti (1.697 dollár). 102,5 dolláron indult az olaj kereskedése tegnap, majd a napi maximumról (104,2 dollár) lefordult az árfolyam, és 103,6 dollárig süllyedt zárásra. A 20 napos mozgóátlag jelentett ellenállást, melyet visszatesztelve a reggeli kereskedésben is folytatódik a csökkenés.

Távol-Kelet: Jó hangulatban telt a kereskedés a távol-keleti piacon, a vártnál gyengébb GDP adat ellenére is emelkedtek a piacok (Nikkei 1,18%, Hang Seng 1,76%, Shaghai 0,62%). Az első negyedéves kínai GDP az elemzők által várt 8,4% helyett 8,1%-kal nőtt, amely közel három éves minimumnak felel meg. A negyedik negyedévben még 8,9%-kal bővült a kínai gazdaság.

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap az Európai Központi Bank nyilvánosságra hozta véleményét a jegybanktörvény legutóbbi módosításairól. Bár elismeri, hogy a magyar hatóságok bizonyos lépéseket tettek (például, kikerült a törvényből a PSZÁF és az MNB összevonásának lehetősége) de továbbra is aggályokat fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban. Súlyos aggályokat vet fel a monetáris tanács bővítésének lehetősége (különös tekintettel ara, hogy ezzel kapcsolatban a kormány nem egyeztetett a magyar jegybankkal), illetve az MNB döntéshozóinak fizetése ügyében is aggályokat fogalmaztak meg az EKB-nál. Ezen felül, további hír, hogy ma reggel Orbán Viktor már arról beszélt, hogy nem szabad politikai feltételeket elfogadni Brüsszeltől, ezeket „zsarolásnak” lehet tekinteni. A vita tehát újra elmérgesedni látszik az ügyben, csúszni látszik a hivatalos tárgyalások megkezdésének időpontja, ez pedig nyomást helyezhet a magyar piacra a következő napokban/hetekben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.