BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az IMF-megállapodás után erősödhet a forint, de addig eshet

A forint gyengülését támasztja alá, hogy február második fele óta egyre magasabb mélypontok láthatóak az EUR/HUF kurzusban. Továbbra is elmondható, hogy az IMF-megállapodás sokat segítene a forint árfolyamán is, és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság hozzájárul az elmúlt hetek gyengébb teljesítményéhez – írják az Erste Bank elemzői.

„Tegnap az EUR/HUF kurzus emelkedést mutatott, köszönhetően alapvetően a romló nemzetközi hangulatnak. Ma reggel azonban egyelőre erősödés látható, az euró ára visszatért a 295 forint körüli szintekig. Az elmúlt hetekben, amikor a kurzus 295 felett járt, mindig elég gyorsan visszakerült ez alá a szint alá az árfolyam, és a ma reggeli mozgás alapján ez esetleg ma is bekövetkezhet. Ha ez viszont mégsem következne be, akkor 295-299 között ragadhat tartósabban az árfolyam. Ráadásul, a forint gyengülését támasztja alá, hogy február második fele óta egyre magasabb mélypontok láthatóak az EUR/HUF kurzusban. Továbbra is elmondható, hogy az IMF-megállapodás sokat segítene a forint árfolyamán is, és az ezzel kapcsolatos bizonytalanság hozzájárul az elmúlt hetek gyengébb teljesítményéhez. Felfelé 298-299 forintnál, lefelé 295, majd 293 forint körül látunk szinteket” – vélekedett Nyeste Orsolya és Árokszállási Zoltán.

Hazai piacok:

A forint gyengült a tegnapi kereskedés során az euróval szemben. Az árfolyam áttörte a 295-ös ellenállást, és 296-ig emelkedett a nap végére. Egyelőre ugyanis nincs hír arról, hogy elkezdődnének a hitelkeretről szóló hivatalos tárgyalások az IMF-el, másrészt pedig a spanyol adósság miatti aggodalmak gyengítik a piacokat.

Az állampapírok másodlagos piacán tegnap a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvényhozamok – a bizonytalanabbá váló piaci hangulat nyomán – enyhén felfelé korrigáltak. Ma a kötvényaukciókra figyelhet a piac, a felkínált mennyiség összesen 43 Mrd forint lesz a három papírból.
Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: Elesett a 20 napos mozgóátlag, amit jelentős dollárerősödés követett. Az EUR/USD árfolyama 1,323-ról 1,315-ig csökkent zárásra. A technikai kép lefelé mutat, tovább csökkenhet a kurzus az 1,30-as szintig.

USA, Európa: A Fed keddi nyilatkozata, mely szerint a jegybankárok többsége nem támogatná az újabb QE-t, illetve a Spanyolország körüli aggodalmak rányomták a bélyeget a tegnapi kereskedésre, a vezető tengerentúli mutatók a negatív oldalra kerültek (Dow -0,95 százalék, Nasdaq -1,46 százalék, S&P500 -1,02 százalék). A Spanyolországgal kapcsolatos aggodalmak újra feléledtek, a tegnapi államkötvény aukció, melynek során 5,7 százalék fölé emelkedett a 10 éves kötvény hozama, gyengére sikeredett. Az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán (1 százalék). Enyhe csalódást okozott a befektetőknek az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index márciusi értéke, mely 56,8 helyett 56-ra süllyedt az egy hónappal korábbi 57,3-as értékről. A foglalkoztatottsági adatok a várnak megfeleltek, 209 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma az elmúlt hónapokban, az elemzők 206 ezerre számítottak. Holnap nem lesz kereskedés Amerikában.

Olaj, arany: Az arany árfolyama tovább zuhant a tegnapi kereskedés során. 1.646 dolláron nyitott a kurzus, majd az egész napos süllyedést követően 1,6 százalékos mínuszban zárt. Tört az 1.630 dolláros támasz, a technikai kép alapján további gyengülés valószínű.
Az olaj nagyot esett tegnap, 2,5 százalékos lejtmenet után 101,5 dolláron fejezte be a WTI a kereskedést. Az emelkedő trendvonal elesett, technikai alapon tovább folytatódhat a lejtmenet.

Jelentősen emelkedtek a kőolajkészletek múlt héten az Amerikai Energiahivatal (DOE) adatai szerint. Az előzetesen kalkulált 2,5 millió hordós növekedés helyett több mint 9 millió hordóval emelkedtek a készletek. Benzin terén 1,4 milliós csökkenés helyett 1,45 millióval zsugorodott a készlet.

Távol-Kelet: Negatív a hangulat az ázsiai piacokon, ennek ellenére Shanghai pluszba lendült, miután a héten először kereskednek a kínai index-szel. Kínában szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexet publikáltak, amelynek márciusi értéke 53,3 pont lett, 0,6 ponttal kevesebb, mint előző hónapban

Határidős piacok: Mind az amerikai, mind az európai határidős indexek pluszban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Matolcsy György ma egy újságcikkben azt írta, hogy „pénzügyi forgalmi adót” kell bevezetni. Írásában a tárcavezető azt is kifejti, hogy öt kulcsra lenne szükség az áfa rendszerben, de ezt az EU nem engedi. Az élőmunkát terhelő adózásban is öt különböző kulcsot tervez Matolcsy, miközben arról ír, hogy bár sokan kérik a bevezetését, a központi vagyonadót rossz ötletnek tartja. „Az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: erre megyünk, de ennek is van kockázata" – tette még hozzá ezzel kapcsolatban a miniszter.

Tegnap az IMF arról tájékoztatta a Reuters-t, hogy Fellegi Tamás magyar főtárgyaló nem hivatalos tárgyalásokat, csak informális megbeszéléseket fog folytatni a Valutaalappal a héten. Ez a bejelentés nem jelent új információt, hiszen az EU-val történő megegyezést és a jegybank függetlenségének garantálását a szervezet a formális tárgyalások megkezdésének feltételeként állította, azonban ezek az ügyek még nem zárultak le. Mindenesetre az elmúlt napokban valóban voltak pozitív jelek ezen ügyekkel kapcsolatban, azonban az Európai Bizottság tegnap (bizonyos várakozásokkal ellentétben) mégsem döntött a magyar ügyekben. Április 5. és 9. között a húsvéti ünnep miatt leáll a munka az Európai Bizottságban. Egyelőre tehát továbbra is bizonytalan, mikor lehet lezárni a formális tárgyalásokat. A következő fontos állomás az április közepén elkészülő konvergencia program lehet, ahol az idei és jövő évi költségvetési kiigazításokkal kapcsolatban közölhet részleteket a kormány. Arra számítunk, hogy az IMF/EU tárgyalások befejezését követően valamikor a második félévben a forint erősödésnek indulhat, a megállapodásig azonban a hazai fizetőeszköz akár tovább gyengülhet.

Tegnap az Európai Központi Bank a vártnak megfelelően 1 százalékon hagyta az irányadó rátáját. Az elnök, Mario Draghi a gazdasági kilátásokat továbbra is bizonytalannak tartja, miközben az inflációról azt mondta, hogy az árak idén inkább felfelé, semmint lefelé fognak mozdulni. Emellett azonban hozzátette, hogy a 2 százalék alatti cél 2013 elején elérhető lehet. Várhatóan huzamosabb ideig szinten maradhat az irányadó ráta az euróövezetben. A decemberben és februárban végrehajtott 3 éves hiteltenderekről, amelyek sokat javítottak a piaci hangulaton az első negyedévben Draghi azt mondta, hogy visszavonásuk mikéntjéről még korai lenne beszélni.

A piaci hangulatot a spanyol államadóssággal kapcsolatos aggályok is borzolták tegnap. A 10 éves államkötvény hozama 5,7 százalék fölé került, ami január eleje óta a legmagasabb érték. A piaci szereplők kétségesnek tartják, hogy a 20 százalék feletti munkanélküliségi rátával és 70 százalék körüli GDP arányos államadóssággal küzdő, és idén várhatóan recesszióval szembenéző ország megfelelően tudja-e csökkenteni költségvetési hiányát. 2013-ban már 3 százalékos hiányt kellene elérnie az ibériai országnak, miközben tavaly még 8,5 százalék körüli volt a deficit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.