BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: Elbeszél egymás mellett az EU és a kormány, később lesz megállapodás

Úgy tűnik, továbbra is elbeszél egymás mellett a magyar kormány és az Európai Bizottság – hívják fel a figyelmet elemzésükben az Erste Bank közgazdászai. Úgy látják, a jelenlegi hozamkörnyezet továbbra is fenntarthatatlan, ezért végül a megállapodás létre fog jönni a felek között. Ez azonban folyamatosan elhúzódni látszik: most már valószínűtlennek tűnik a második negyedév végéig történő formális megállapodás. A legvalószínűbb, hogy valamikor a harmadik negyedévben jutnak megegyezésre a felek.

Tegnap a forint a nap második felében erősödni tudott, így visszafordult az EUR/HUF kurzus a 299-300-as szintekről. A gyengülést megelőző napokban a 296-297-es szinteken fordult mindig vissza a forint gyengülése, így ezek a szintek most már támaszként funkcionálnak. Jó jel lenne, ha az EUR/HUF kurzus vissza tudna kerülni ezen szintek alá, de az még jobb lenne, ha 295 alá tudna tartósabban kerülni a kurzus. Ez utóbbi még kicsit messzibbnek tűnik, egyelőre a 296-297-es szintek alá kerülést kellene elérni – írják elemzésükben az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok:

A keddi látványos forintgyengülést követően tegnap nyugodt kereskedés zajlott az EUR/HUF piacán. Az árfolyam újabb lokális maximumról fordult le (299,7), és 299-ig erősödött zárásra. A reggeli kereskedésben további mérsékelt forinterősödés látható.

Az állampapírok másodlagos piacán a diszkont hozamok stagnáltak, a kötvényhozamok kisebb mértékben (2-7bp-al) csökkentek. Ma 12 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A tegnap említett sávból (1,305-1,315) még nem tört ki az EUR/USD, de gyenge emelkedést követően a sáv tetejéig kapaszkodott az árfolyam. A reggeli órákban 1,314-ig emelkedett a kurzus.

USA, Európa: Az Alcoa jó gyorsjelentése emelkedéshez segítette tegnap a piacokat. Öt napos lejtmenetet követően tegnap pozitív korrekciót láthattunk (Dow 0,7%, Nasdaq 0,84%, S&P500 0,74%). Az alumíniumipari óriás, az Alcoa árfolyama nagyot emelkedett a kedvező gyorsjelentésnek köszönhetően.

Az atlantai Fed elnöke, Dennis Lockhart azt mondta tegnap, hogy csak akkor számíthat a piac további monetáris lazításra, hogy ha a gazdasági helyzet jelentősen romlik.

A Fed Bézs Könyve is tegnap látott napvilágot, és a gazdasági helyzetértékelés szerint mérsékelt növekedés jellemzi a tengerentúli gazdaságot. Az összkép kedvező, de a munkaerőpiacon továbbra is komoly problémák vannak (a múlt heti munkapiaci adat is meglehetősen gyenge lett).

Olaj, arany: Emelkedéssel telt a tegnapi kereskedés a kőolaj piacán. Az árfolyam 100,8 dolláron kezdte a kereskedést, és 102,7 dollárig emelkedett zárásra. Úgy tűnik, a 20 napos mozgóátlagot (104,7 dollár) is visszatesztelheti az árfolyam.

Az Amerikai Energiahivatal (DOE) jelentése szerint a benzinkészletek 4,3 millió hordóval zuhantak múlt héten, jóval meghaladva az elemzők által várt 1,38 milliós csökkenést. A kőolajkészletek 2,79 millió hordóval növekedtek 2 millió hordó helyett.

Az arany piacán meglehetősen egyhangú mozgást láttunk tegnap, 1.658 dollár környékén pár dolláros szűk sávban araszolt a kurzus. A reggeli órákban sem láthattunk érdemleges mozgást.

Távol-Kelet: Az ázsiai piacok is zöldbe fordultak a hajnali kereskedésben (Nikkei 0,7%, Hang Seng 0,66%, Shanghai 1,42%).

Határidős piacok: Pluszban vannak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Úgy tűnik, továbbra is elbeszél egymás mellett a magyar kormány és az Európai Bizottság. A hazai hatóságok szerint továbbra sincs egyértelmű feltétele a hiteltárgyalások megkezdésének, miközben az európai hatóságok szerint világosak a feltételek. Utóbbival kapcsolatban azonban tegnap Olivier Bailly szóvivő nem mondta ki a világos feltételeket, hanem azt mondta, hogy „a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez a jogi környezet biztosítására van szükség annak érdekében, hogy a befektetők újra megbízzanak Magyarországban”. Hozzátette, hogy „nem tudok egyértelmű listát mondani, 20-30 konkrét pontról, inkább általánosságban véve a jogi környezet biztosítását várjuk el. A kötelezettségszegési eljárások, valamint a két adminisztratív levél keretében megfogalmazott válaszok ennek részét képezik”. Győri Enikő külügyi államtitkár eközben azt mondta, a kormány elfogadja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége teljesen külön ügy. Most az a legfontosabb kérdés, hogy a Bizottság hogyan értékeli a kormány legutóbbi válaszát. Lehet, hogy elfogadja, de az is lehet, hogy nem. Mindenesetre a jelenlegi hozamkörnyezet továbbra is fenntarthatatlan, ezért végül a megállapodás létre fog jönni szerintünk a felek között. Ez azonban folyamatosan elhúzódni látszik: most már valószínűtlennek tűnik a második negyedév végéig történő formális megállapodás. A legvalószínűbb, hogy valamikor a harmadik negyedévben jutnak megegyezésre a felek.

A márciusi monetáris tanácsi döntés nem volt meglepő, mivel nem hozott változtatást a 7%-os alapkamatban, és a tegnap megjelent ülési jegyzőkönyv sem tartalmaz túl sok meglepetést. A héttagú tanács öt tagja kamattartásra voksolt. Király Júlia 25 bázispontos "indikatív" emelésre szavazott, hivatkozva az inflációs kilátások és a kockázati megítélés romlására. Másrészt, Cinkotai János (aki már februárban is 25 bázispontos csökkentést szeretett volna) azt mondta, hogy a világ nagy jegybankjai az inflációs cél mellett a kereslet simítására is törekednek, illetve kijelentették, hogy hosszabb időre extrém alacsonyan tartanák a kamatokat. Ami az inflációs kilátásokat illeti, a tegnapi adatok az általunk vártnak nagyjából megfelelnek. Véleményünk szerint a 3%-os cél elérhető a következő évben, köszönhetően a gyenge hazai keresletnek, de a központi bank nem lesz képes csökkenteni az irányadó kamatlábat az IMF-fel történt megegyezést megelőzően.

Sajtóértesülések szerint a kormány olyan pénzügyi tranzakciós adó felállításáról dönthet, ami a pénzügyi szolgáltatások széles skáláját terhelné, a sárga csekk befizetéstől a munkabér bankszámlára utalásán át a bankautomatás készpénzfelvételig. A legfrissebb értesülések szerint a kormány még nem hozott végleges döntést az ügyben. A konvergenciaprogramban részletezendő hiánycsökkentési lépésekben üdvösebb lenne, ha a kiadáscsökkentéseken lenne a hangsúly, nem pedig azon, hogy a régión belül a GDP arányában továbbra is magasnak mondható újraelosztási rátát további elvonásokkal tartsa fenn az állam. Ezzel valószínűleg a hosszú távú növekedési kilátások sem javulnának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.