BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödött a forint – Mi történt?

A térségbeli devizákkal együtt erősödött hétfőn délelőtt a forint a javuló világgazdasági kilátásoknak köszönhetően növekvő befektetői kockázatvállalási hajlandóság hatására.

Az eurót délelőtt negyed tizenegykor 293,17 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a péntek délutáni 295,27 forinttal szemben.

A svájci frank jegyzése hétfőn délelőtt 243,37 forint volt a péntek délutáni 245,21 forint után, a dolláré 219,15 forintra csökkent 221,40 forintról. 

A japán jen áfolyama 2,6423 forintra gyengült a péntek délutáni 2,6862 forintról. A jen forinttal szembeni gyengüléséhez hozzájárult az is, hogy a japán deviza a főbb devizák széles körével szemben veszített árfolyamából hétfő reggelre a japán jegybank negyedéves, "tankan" gazdasági hangulat felmérésének elemzői várakozásoktól elmaradó eredményére.

A lengyel zloty 0,25 százalékkal 4,1377-es euró jegyzésre, a cseh korona 0,34 százalékkal 24,7230-as, a román lej 0,20 százalékkal 4,3785-ös euró jegyzésre erősödött.

Az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezését szolgáló pénzalapok rendelkezésére álló összeg, a "firewall" hétvégi megemelése mellett az előrejelzéseknél többségében kedvezőbben alakuló európai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek sorozata is javította hétfőn az értékpapír- és devizapiacokon a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot. 

Hétfőn az európai kereskedés már eleve bizakodó hangulatban indult a 11 havi csúcsra emelkedő márciusi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexnek köszönhetően, amely enyhítette a lassuló kínai gazdasági növekedés hátrányos világgazdasági hatásával szemben táplált piaci aggodalmakat.

A magyar feldolgozóipari beszerzési menedzser index (BMI) 56,8 pontra, 13 havi csúcsra emelkedett márciusban a februári 51,2 pontról. A cseh feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 50 pont alá csökkenés helyett hat havi csúcsra, 52,1 pontra emelkedett. A svájci márciusi BMI 50 pont alatti szintről 51,1 pontra emelkedett. A lengyel feldolgozóipari BMI márciusban 501 pontra kúszott fel a februári 50,0 pontról. Az írországi BMI öt hónapja első alkalommal emelkedett márciusban, a februári 49,7 pontról 51,5 pontra. Az olasz index 47,9 ponton hat havi csúcsra, a görög index pedig 41,3 ponton három havi csúcsra emelkedett. A franciaországi termelőipari BMI 46,7 ponton 33 havi mélypontot ért el márciusban, a spanyol pedig 44,5 ponton 3 havi mélypontot.

Az euróövezet gazdasági teljesítményének megítélése szempontjából kulcsfontosságúnak tekintett német feldolgozóipari BMI azonban a februári 50,2 pontról 48,4 pontra csökkent márciusban, mégpedig december óta az első alkalommal, igaz, a vártnál szerényebb mértékben. 

Hasonlóképpen az euróövezeti feldolgozóipari BMI is csökkent márciusban, a februári 49,0 pontról 47,7 pontra. 

A beszerzési menedzser index 50 pont alatti értéke az ágazat gazdasági teljesítményének zsugorodását, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását tükrözi.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.