BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fundamenta: minden devizahitelesnek érdemes élnie az árfolyamgáttal

A Fundamenta-Lakáskassza szerint azoknak a devizahiteleseknek is érdemes belépniük az árfolyamgátba, akiknek nem okoz gondot a törlesztés, az új konstrukcióval megtakarított összegből kötött lakás-takarékpénztári szerződés pedig kiszámíthatóbbá teszi a rögzítést követő időszak törlesztési terhét.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az új árfolyamgát április 1-jei indulását követően ezzel szemben azt javasolta, hogy azok, akik képesek a törlesztésre a megemelkedett árfolyamon is, ne lépjenek be az árfolyamgát rendszerébe.

A lakástakarék az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményében felhívja a figyelmet, hogy az árfolyamrögzítés mellé kötött lakás-előtakarékossági szerződés lehetőséget ad a lakáshiteleseknek, hogy a jelentős árfolyam-ingadozásból eredő fizetési nehézségeiket tompítsák, és egy, a devizahitel kamatlábánál is alacsonyabb, fix kamatozású forinthitelre váltsák lakáscélú devizakölcsöneiket, már középtávon. Mindezzel a jelentős - akár milliós nagyságrendű - árfolyam- és kamatmegtakarítás elérése mellett a havi törlesztési kötelezettségüket is kiszámíthatóbbá teszik - áll a közleményben.

A lakáskassza elemzése emlékeztet: azoknak a devizahiteleseknek, akik belépnek az új programba, az állam és a bankok az árfolyamrögzítés időszaka alatt 50-50 százalékban átvállalja a törlesztőrészlet rögzített árfolyam feletti kamatrészét. Ez a kedvezmény számottevő, figyelembe véve, hogy a jelzáloghitelek döntő többségénél még a futamidő első harmadánál tartanak az adósok, így a havi törlesztőrészlet jelentős részét a kamattörlesztés teszi ki, és csupán ötödét-hetedét a tőketörlesztés.

A konstrukció további előnye, hogy a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg a rögzített árfolyam alkalmazási időszaka alatt a jelenlegi piacinál jóval kedvezőbb kamatozású. Ezért a Fundamenta szerint az új konstrukciót azoknak is megéri választaniuk, akiknek kevésbé okoz gondot a magas devizaárfolyam, és nehézség nélkül tudják törleszteni a hitelüket. Ha a devizaadósok az alacsonyabb törlesztésből felszabaduló pénzt befektetik - például kötnek egy lakás-előtakarékossági szerződést, vagy akár többet is -, az árfolyamrögzítés ideje alatt megspórolt pénzből jelentős, a jelenlegi piaci betéti rátáknál magasabb - akár 10 százalékos - kamatadó-mentes hozamhoz juthatnak - ismerteti a Fundamenta.

A lakásszámla másik előnye, hogy az adósok az árfolyamrögzítés lejárata után (2017 júniusa) a devizakitettségüket is csökkenthetik. Ugyanis addigra lejár egy rövidebb, mintegy 4 éves megtakarítási idejű termék betétgyűjtési időszaka, így az összegyűjtött megtakarítással, az állami támogatással és a betéti kamatokkal, valamint a 3,9 százalékos kamatozású lakás-takarékpénztári kölcsönnel (THM 5,23 százalék) együttesen - részben vagy egészben - előtörleszthetik fennmaradt lakáscélú devizahitelüket.

A korábban lakás-előtakarékossági konstrukcióval kombinált devizahitelt felvevők is élhetnek a fenti előnyökkel - hívja fel a figyelmet az elemzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.