BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyógyszerpapírokba fektetne a KBC

Alulértékeltnek tartja, ezért vételre javasolja a Richter és az Egis részvényeit a KBC Securities szakértői. Szerintük az orosz exportnak és az új készítményeknek köszönhetően ma következő három évben jó hozama lehet a két cég papírjainak.

A Richter-részvények reális értéke 44 ezer forint, az Egis papírjai pedig 17 453 forint – vélik a KBC Securities elemzői. Mivel jelenleg ennél 18-20 százalékkal olcsóbban forognak a két gyógyszergyár részvényei a Budapesti Értéktőzsdén, ezért a brókercég vételre ajánlja azokat. Szerintük a következő két három évben akár évi 15 százalék körüli hozamot produkálhat. Az elemzők mindezt a két társaságnak a következő 7-8 évben várható pénzmozgásai alapján számították ki.

A Richter és az Egis gazdálkodásában is döntő jelentősége van az orosz piacnak, ahol komoly növekedési kilátások vannak – mondta Pálffy Gergely, a KBC Securities elemzője, a brókercég tegnap tartott háttérbeszélgetésén. A Richter bevételeinek 29 százalékát, az Egis pedig 24 százalékát realizálja az orosz piacon. Növekedésre azért számítanak az elemzők, mert szerintük a most évi 130 dolláros egy főre eső oroszországi gyógyszerfogyasztás közelít majd a Nyugat-Európában regisztrált évi 550 dolláros fejenkénti szinthez.

A brókercég mindkét társaságnál sokat vár a biotechnológiából átvett bioszimiláris gyógyszerektől. Ezek a szerek költséges beruházások után magas árrést hozhatnak készítőiknek. A Richter várhatóan 2016-tól eredeti bioszimiláris gyógyszereket készít majd, az Egis viszont egy dél-koreai partnertől veszi át a technológiát.

A Richter értékét részvényenként 3900 forinttal növelheti meg az előrehaladott tesztelési fázisban levő új gyógyszer, a Cariprazine. A KBC Securities elemzői szerint egyre nagyobb annak az esélye, hogy az Amerikai Egyesült Államok mellett Európában is bevezetik a gyógyszert. Úgy vélik, hogy az 2015-ben már mintegy 200 forinttal növeli a szer a társaság részvényenkénti értékét. A Richter árfolyama a brókercég elemző szerint mostanában azért került nyomás alá, mert a gyár maga rendkívül visszafogott és konzervatív előrejelzést tett közzé. A piaci szereplők azonban tudják, hogy a cég nagyon óvatos prognózisokat szokott kiadni.

Az állami elvonások jelentős és változó mértéke viszont kockázati tényezőt jelent a két gyógyszergyár gazdálkodásában. Tavaly júliustól duplájára emelkedett az orvoslátogatók után fizetendő, valamint 12-ről 20 százalékra nőtt a támogatott gyógyszereket terhelő állami elvonás. Bevételcsökkenést okoz a gyógyszerár-támogatások megnyirbálásra és nagyon kedvezőtlen a vaktenderek rendszere, ahol árinformációk hiányában erősen egymás alá ígérnek a gyógyszergyártók, mert nem akarnak kikerülni a támogatott körből. Ráadásul további a gyógyszertermelőket érintő terhek bevezetése is várható. Kockázatot jelent még az oroszországi szabályozásban is, ahol próbálják a gyógyszerárakat mesterségesen alacsonyan tartani.

A gyógyszergyárak által hangoztatottak ellenére a KBC Securities szerint kockázatot jelent a gyógyszergyárak a forint lehetséges gyengülése is. Az ugyan az exportbevételek emelkedésével jár, ám növeli a devizában felvett hitelek és más kötelezettségek forintban számított értékét. Ez két cég közül a Richter érinti jobban. A nemzeti valuta emellett a belső piac további szűküléséhez is vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.