BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kutyaszorítóban a svájci jegybank

Az euró/svájci frank pár legutóbbi 1,20 alá merülésében az volt a legmeglepőbb, hogy ilyen sokáig váratott magára. Bár a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elbagatellizálta ennek jelentőségét, ugyanakkor valószínűleg nem ez lesz az utolsó összecsapás a jegybank és a piacok között – írja az FXPro.

Az SNB még tavaly szeptemberben rögzítette az euró/svájci frank 1,20-as árfolyam-padlóját, majd hozzátette, hogy a limit tartásához készen áll "korlátlan mennyiségben" vásárolni külföldi valutát. Ennek hatására egyből gyengülni kezdett a frank (eleinte 8 százalékkal az euróval szemben), és ez a kezdeti értékcsökkenés a tavalyi év végéig tovább fokozódott. Az euró/svájci frank pár október vége felé, 1,2474-el érte el eddigi csúcsát. Ezzel szemben a frank idén legfeljebb 2 százalékkal távolodott el az 1,20-as padlótól, átlagban pedig csak 0,6 százaléknyira mozgott tőle.

Az egészben az volt az érdekes, hogy mindez akkor történt, amikor a piacok elvileg kockázatvállalós hangulatban kellett volna, hogy legyenek. Az S&P tőzsdeindex pl. közel 12 százalékkal erősödött az első negyedévben. Ugyanakkor a svájci frank nem csak az euróval, hanem a legtöbb nagy valutával szemben is erősödött, és csak a skandináv, illetve a magas hozamú feltörekvő piaci fizetőeszközök tudtak némileg felülkerekedni.

Ahogy már megszokhattuk, a jegybanki intervenció (főleg ha egyoldalú) csak akkor működik, ha a valutát a piacok és az aktuális pénzpolitika által meghatározott irányba, és nem azzal szembe tereli. Az SNB első – 2009 márciusától 2010 közepéig tartó – intervenciója során, a frank 10 százalékkal erősödött az euróval szemben, miután a kezdeti gyengülés nagyjából négy hónappal később visszájára fordult.

Az árfolyamlimit bevezetése óta azonban alig változtak a svájci gazdaság mutatói, és ez többnyire az SNB célkitűzései ellen dolgozott. A defláció egyre jobban beásta magát, és számos valutánál már a "carry trade" sem vonzó, mely nagyban lecsökkentette a befektetők késztetését, hogy a frankot finanszírozó valutának használják.

Így, bár a jelenleg vezető nélküli SNB látszólag nehéztüzérséggel próbálja védeni az 1,20-as szintet, addig a tényleges támadások kivédéséhez csak csúzlikat vet be. Az egyik alternatíva az árfolyampadló további emelése lehet, azonban elnézve az euró/svájci frank idei alakulását, ez igen drága mulatság lenne, melyet a hazai gazdaság is megszenvedne, legalábbis ami a monetáris bázis bővülésének negatív hatásait illeti. Így aztán egyáltalán nem meglepő, hogy nem tolonganak az SNB vezetői posztjáért. Ez ugyanis jelenleg nem mondható valami hálás feladatnak.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.