BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszólalt a svájci jegybank a támadás után: Megvédjük a küszöbértéket

Az euró/frank árfolyam a Svájci Nemzeti Bank (SNB) 1,20-as küszöbértéke alá süllyedt. A piaci a továbbra is kedvezőtlen nemzetközi befektetői környezetben elkezdte tesztelni a központi bank elköteleződését.

Csütörtök délelőtt az euró/frank 1,20-as szint alá került, amelyre tavaly szeptember óra nem volt példa. Az SNB ekkor vezette be a minimális küszöbértéket, mert recessziós és deflációs kockázatokat látott a frank felértékelődése miatt.

A frank mai erősödése nem szignifikáns, mindössze 0,2 százalék körüli, azonban az 1,20-as szint kulcsfontosságú. Ha az SNB nem tudná megvédeni, akkor a frank tovább szárnyalhatna.

Az alpesi deviza 1,203 körüli szintről kezdett hirtelen erősödni, és egészen 1,1992 kapaszkodott egy pillanatra. Az euró/frank jegyzése később 1,2015-nél állapodott meg.

A frank több mint fél éve nem volt ilyen erős az euró ellenében, mint ma délelőtt.

Első körben úgy tűnik, hogy a központi bank sikeresen védte meg a kritikus szintet.

Az SNB mindent megtesz azért, hogy megvédje az 1,20-as árfolyamküszöböt – mondta a központi bank szóvivője, miután az árfolyam tavaly szeptember óta először került az érték alá a frankkal szemben.

A Reuters hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy a jegybank nem fogad el 1,20 alatti kereskedést. „Elkötelezettek vagyunk, hogy korlátlan mennyiségben vásároljunk devizát, hogy megvédjük a szintet” – szögezte le.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.